Някои бензиностанции са спекулирали с цените на бензина. Място за паника няма. Цените трябва да са в нормалните си равнища, няма недостиг.

Това обявиха днес от Българската петролна и газова асоциация, след като снощи се извиха опашки по бензиностанциите от чакащи да заредят, заради подклажданите слухове, че днес за литър гориво ще плащаме по 4 лева. В резултат много, предимно малки, бензиностанции се възползваха, за да надуят в действителност цените.

Особено активни в тревогата си бяха от ГЕРБ, които разпространяваха в социалните мрежи снимки на опашките и шаблонното послание "Продължаваме поскъпването" - препратка към водещата управленска формация в коалицията - "Продължаваме промяната". Това, например, направиха бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева, пиарът на партията Никола Николов и мн. др. А бившият енергиен министър на Бойко Борисов Делян Добрев дори призова: "Правителството да отпусне гориво от държавния резерв, за да успокои хората и цената!"

Снимка Фейсбук Никола Николов/ГЕРБ

Наложи се премиерът Кирил Петков късно снощи да обяви, че "без никаква причина в момента се всява паника за горивата" и призова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направи проверка.

Така се наложи днес различни представители на петролната асоциация, в т.ч. изпълнителният директор Андрей Делчев да успокояват населението.

Делчев посочи пред БНТ, че вчера някои бензиностанции спекулативно са вдигнали цените с 30-40 стотинки и така са всяли паника. Горивото в големите вериги е под 3 лева, увери той. С нарастването на цените на петрола на световните пазари, ще растат и тези у нас, но не и с такива темпове, посочи още Делчев.

Той увери, че няма недостиг на горива у нас.

"Проверките винаги са полезни. При всяко увеличение на цените някой сезира КЗК. Ако някой е спекулирал с това, да понесе отговорност" - посочи още изпълнителният директор на асоциацията.

"Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, от "Лукойл"-България ни увериха, че всичко е под контрол, горива има и ще има. И в момента на пристанищен терминал "Росенец" разтоварват суровина", увери пък от ефира на Нова тв Светослав Бенчев, юристът на Българската петролна и газова асоциация.

"Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране", допълни той.

Пред БТА пък председателят на асоциацията Живодар Терзиев посочи, че според него атаката вчера е организирана чрез социалните мрежи и трябва да бъде разследвана.

"Само за 6 часа вчера в бензиностанциите, които управлявам, продадохме гориво за 3 дни", посочи той.