Независимото руско радио "Ехото на Москва" обяви днес, че е взело решение за ликвидацията си, след като руските власти го свалиха от ефир заради начина му на отразяване на нахлуването в Украйна, предаде Франс прес.

"Мнозинството от членовете на съвета на директорите на "Ехото на Москва" реши радиото и интернет сайтът "Ехото на Москва" да бъдат ликвидирани", написа в профила си в Телеграм главният редактор на радиото Алексей Венедиктов.

Властите блокираха във вторник достъпа до "Ехото на Москва" и до независимия телевизионен канал "Дожд" заради начина им на отразяване на случващото се в Украйна, припомня Франс прес.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор забрани на руските медии да използват за действията на руските сили в Украйна думи като "война" и "инвазия" и ги инструктира да използват утвърдената от властите формулировка "специална операция", изтъква Франс прес.

"Ехото на Москва", в което мажоритарен дял има газовият гигант "Газпром", бе създадено през 1990 г., в края на съществуването на Съветския съюз, и се наложи като една от най-уважаваните медии в Русия, отбелязва Франс прес. То оставаше до тази седмица едно от малкото места, на които можеха да изразяват мнението хора с опозиционни възгледи, отбелязва Франс прес. Главният му редактор Венедиктов поддържаше и контакти с Кремъл.