Цените на петрола продължиха да се покачват в азиатската търговия днес, като сортът Брент прескочи 116 долара за барел, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА. Инвеститорите не спират да се опасяват от нарушения в доставките, причинени от продължаваща агресия на Русия в Украйна и свързаните с нея търговски санкции и ограничения в корабоплаването. За ръста на цените влияят и данните, че американските резерви от суров петрол за спаднали до многогодишен минимум.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачи до 116,83 долара, най-високата му стойност от август 2013 г.

Американският лек суров петрол се търгуваше за 113,01 долара за барел при достигната максимална цена от 113,31 долара.

Цените продължиха да растат в хода на дена и към 10 часа българско време Брентът с доставка през май на лондонската борса ICE достигна 119,3 долара за барел, ръст от 5,64 процента. За последен път брентът е прехвърлял 119 долара през май 2012 г.

Американският лек суров петрол пък прехвърли 115 долара за барел, което не се е случвало от 2008 г.

Ръстът идва на фона на вчерашното решение на страните от ОПЕК+ да запазят непроменени плановете си да постепенно покачване на добива на петрол с по 400 000 барела през март въпреки повишеното търсене и проблемите, създавани от войната в Украйна.

САЩ ограничават потреблението

Правителството на американския президент Джо Байдън обмисля начини за ограничаване на потреблението на руски петрол в САЩ като начин да накаже Москва за инвазията в Украйна, каза заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом Далип Сингх, предаде днес Ройтерс.

"Търсим начини да намалим потреблението на руски петрол в САЩ, като същевременно запазим световните доставки на енергия", каза Сингх в интервю за Си Ен Ен.

САЩ са "много отворени" към налагането на санкции върху руската петролна и газова индустрия и същевременно преценяват потенциалното въздействие на това върху пазара, обяви Белият дом на фона на 11-годишен максимум на цените на суровия петрол и засилващите се затруднения в доставките.

В телевизионно интервю говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че Вашингтон все още обмисля да удари големия енергиен сектор на Русия заради инвазията в съседна Украйна, но въздействието върху световните петролни пазари и цените на енергията в САЩ са ключов фактор.

Междувременно водещи сенатори от Демократическата и Републиканската партия представиха законопроект, с който би се забранил вносът на суров петрол, петролни продукти и втечнен природен газ от Русия чрез обявяването на извънредна ситуация.

Въпреки че САЩ все още не са взели на прицел руските петролни продажби като част от широките икономически санкции след инвазията, американските търговци вече пристъпиха към замразяване на този внос, което предизвика сътресения на пазарите.

В сряда производителите на петрол от ОПЕК се договориха да се придържат към умереното увеличаване на производството, като по този начин донесоха незначително облекчение на пазарите и потребителите.

"Ние искаме да минимизираме въздействието върху глобалните пазари и това включва и световния пазар на петрола и въздействието върху цените на енергията за американците. Ние не се опитваме да навредим на себе си, а се опитваме да навредим на президента Путин и руската икономика", каза Саки.