Русия да научи думите "репарации" и "контрибуции". Това заяви във видеообръщение във фейсбук украинският президент Володимир Зеленски.

За една седмица руските войски не постигнаха успех по нито едно стратегическо направление, увери държавният глава.

"Окупаторите бяха принудени да променят тактиката си. Ракетно-бомбените удари на Русия по украинските градове са признание, че те не могат да направят нищо съществено на наша земя", обяви Зеленски.

Русия ще компенсира изцяло всичко, което е сторила против Украйна, допълни той.

"Русия избра за мишена Успенската катедрала в Харков. Една от най-древните православни забележителности на града, паметник на Украйна. По времето на войната катедралата е укритие за харковчани. Свято място. Сега е съсипано от войната. Те не се страхуват дори от това.

Възползват се от това, че Бог не дава отпор моментално. Но Бог вижда всичко и отговаря. Отговаря така, че няма къде да се скриете. Няма бункер, който да ви помогне да преживеете отговора от Бога. А катедралата със сигурност ще я възстановим - и няма да остане там нито следа от войната.

И дори да разрушите всичките ни украински катедрали и църкви - няма да разрушите искрената ни вяра. Вярата в Украйна и в Бога. Вярата в хората", обяви държавният глава.

Зеленски увери, че руснаците ще платят за всички унищожени сгради, улици и градове.  

"Призоваваме Русия: учете думите "репарации" и "контрибуции". Ще компенсирате за всичко, което сте сторили против Украйна. Изцяло. А загиналите няма да ги забравим. Ние сме заедно с Бога", заяви той.

"Вие отрязвате на мирните жители на Украйна тока, водата, отоплението. Вие оставяте хората без храна и лекарства. Вие стреляте по маршрутите за евенутална евакуация. Няма оръжие, което да не използвате срещу украинците. А сега излизате и разказвате на своите пропагандатори, че се каните да пратите в Украйна т. нар. хуманитарни колони (...). Запомнете, безбожници: когато ви проклинат милиони хора, няма как да се спасите", подчерта Зеленски.