„Руснаците не знаят какво всъщност става тук. Те не виждат случващото се. Те са жертви на техния президент.“

Това заяви световният шампион по бокс в тежка категория, украинецът Олександър Усик в интервю за CNN.

Още преди дни той се прибра в Киев с полет от Варшава, последван от дълъг преход с кола. И се записа в армията. 

„Може да звуча сантиментално, но душата ми принадлежи на Господ, а тялото и честта ми принадлежат на родината и семейството ми, заяви Усик от мазето си. - Не изпитвам страх, а искрено недоумение как е възможно подобно нещо да се случва в 21-и век."

Тази пролет той трябваше да играе втори мач с Антъни Джошуа, когото детронира показно през миналата година и взе титлите на три федерации. А агентът му преговаряше и за обединителен двубой за короната в тежка категория срещу Тайсън Фюри.

"Не знам кога отново ще се кача на ринга. Страната и честта ми са по-важни от шампионските колани“, каза здравенякът.

Той добави, че професионалната подготовка от бокса му помага да остане спокоен и да се опитва да развесели децата си.

В Киев са също други двама големи шампиони от бокса - братята Кличко. Виталий е кмет на града, а Владимир - част от армията.

„Горд съм с обединението, което светът показва и това, че виждам спортните организации да заемат общи позиции. Забранете участието на руските отбори. Нямам нищо против спортистите, но те представят режима и по някакъв начин са свързани с войната“, заяви Владимир Кличко.

„Важно е да покажем, че случващото се не е добро и спортният свят също не е съгласен. Не съм си представям, че ще се сблъскам с война. Всичко наоколо е абсолютно ужасяващо. Горд съм с украинската нация. Всички се подкрепят един друг. Никога не съм бил по-горд са бъда украинец“, каза още 45-годишният бивш боксьор в тежка категория.