Германските власти са задържали яхтата на руския милиардер Алишер Усманов, предаде "Форбс", цитиран от Ройтерс, като се позова на източници от яхтената индустрия.

Суперяхтата "Дилбар" струва около 600 милиона долара и е с дължина от около 150 метра. Снабдена е с 25-метров плувен басейн. Яхтата е била конфискувана в пристанището на северния германски град Хамбург, където е била оставена за преоборудване в дока на "Блом+Фос" (Blohm+Voss), посочва "Форбс".

От германските митници и "Блом+Фос" са отказали коментар по въпроса. Няма коментар и от страна на Усманов.

Пусната на вода през 2016 г., "Дилбар" е най-голямата яхта в света по брутен тонаж, според специализирани сайтове. Басейнът на борда й е най-големият на яхта.

От управата на Хамбург увериха, че нито един кораб или яхта не може да напусне пристанището на града, ако няма разрешение за това.

И още

При акция в средиземноморското пристанище Ла Сиота пък френските власти са "арестували" яхтата на председателя на "Роснефт" Игор Сечин, който е изключително близък до руския президент Владимир Путин.

Новината беше съобщена от френския финансов минисътр Брюно Льо Мер в "Туитър".

Официално яхтата принадлежи на дружество, в което Сечин е основният акционер.

Френските митнически власти са задържали за проверка и товарен кораб заради санкциите срещу Русия, съобщи за Ройтерс говорител на пристанище Лоаре на полуостров Бретан.

Корабът "Пола Ариаке" плава под панамски флаг, но има руски собственик.

На 26 февруари Франция задържа още един товарен кораб в Ламанша. Според Вашингтон той е свързан със сина на бивш високопоставен начални в руското разузнаване.

БТА