Руският петролен гигант "Лукойл" призова в четвъртък за незабавно спиране на войната в Украйна. Това е една от първите големи руски фирми, които изразяват опозициционно мнение срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

Бордът "изразява своята загриженост относно продължаващите трагични събития в Украйна и дълбокото си съчувствие към всички засегнати от тази трагедия", се казва в изявление на компанията.

"Ние се застъпваме за незабавното прекратяване на въоръжения конфликт и напълно подкрепяме разрешаването му чрез преговорния процес и чрез дипломатически средства", се споменава в изявлението.

Руският президент Владимир Путин увери и днес, че няма намерение да се отказва от военните действия с Украйна, въпреки унищожителните резултати от западните санкции върху руската икономика. Нещо повече - той намекна, че ако конфликтът продължи твърде дълго, изискванията му може и да нараснат.

Досега наложените санкции доведоха до срив на рублата и Московската фондова борса затвори за няколко дни. Страната е на ръба на най-тежката си икономическа криза от десетилетия.

Известни руски бизнесмени извън страната изразяват загриженост за икономическото въздействие на инвазията. Но позицията на "Лукойл" е сред първите толкова дръзки критики срещу Русия от голяма компания у дома.

"Лукойл" обяви, че възнамерява да продължи да "осигурява надеждни енергийни доставки на потребителите по целия свят" и че е "ангажирана в укрепването на мира, международните отношения и хуманитарните връзки".