Руският държавен регулатор Роскомнадзор ограничи достъпа до руската служба на Би Би Си, Радио "Свобода" и новинарския сайт Медуза, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА Новости.

Вчера руското външно министерство заяви, че Британската компания за радио и телевизия (BBC) се използва за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация и на сигурността на Русия.и

По-късно Би Би Си реагира на мерките в живия си блог за войната в Украйна:

"Както съобщихме днес (вижте по-ранни публикации), независимите медии са подложени на натиск в Русия по време на инвазията.

Сега Би Би Си се опитва да запази достъпа до новинарската си услуга в Русия, след съобщения, че е блокирана.

„Достъпът до точна, независима информация е основно човешко право, което не бива да се отказва на народа на Русия, милиони от който разчитат на BBC News всяка седмица“, каза говорител на медийната корпорация.

„Ще продължим усилията си да направим BBC News достъпни в Русия и в останалия свят.“

Новинарският уебсайт на Би Би Си на руски език има рекорден брой аудитории, откакто Русия нахлу в Украйна. Посетителите на англоезичния сайт bbc.com от Русия също са се увеличили с над 250% миналата седмица.

Руската телевизия досега изобразява войната по много различен начин от останалия свят".

 
Миналата седица руските власти спряха две от малкото независими руски медии в страната - телевизия "Дождь" и радио "Эхо Москвы".
 
Депутати внесоха законопроект, предвиждащ до 15 години лишаване от свобода за публикуване на неверни данни за това, което Москва нарича "военна операция" в Украйна.