Руските власти днес обискират помещенията на емблематичната правозащитна неправителствена организация "Мемориал", чието разпускане е разпоредено от съда, съобщи самата организация, цитирана от Франс прес.

„Претърсванията в "Мемориал" са в ход в двата офиса на улиците „Каретный ряд“ № 5/10 и „Малый каретный“ № 12, съобщи Центърът за правата на човека „Мемориал“ в профила си в Телеграм. Обиските се извършават, без да се посочва причината за тях.

Руски съд обяви през декември разпускането на неправителствената организация "Мемориал", стълб на защитата на правата на човека и пазител на паметта на милионите жертви на престъпленията в Съветския съюз. Решението е потвърдено на 28 февруари.

Тези мерки срещу най-уважаваната неправителствена организация в страната подчертават мащаба на тоталните репресии в Русия от 2020 г. насам.

Преследванията взеха нов обрат с инвазията в Украйна, тъй като руските депутати се заеха да приемат репресивни закони срещу свободата на словото.

Исторически утвърдени медии като радио "Ехото на Москва" и онлайн телевизионният канал "Дожд", бяха принудени да прекъснат работата си, докато достъпът до няколко международни медийни сайта беше ограничен.

Новинарският сайт "Знак" обяви днес, че „ще спре работата си заради прекомерните ограничения“.