ООН допуска, че броят на бежанците от Украйна може да се увеличи на 10 милиона, ако войната продължи по-дълго. От тях 4 милиона ще се приютят в съседни на Украйна държави. Говорителката на ООН Стефан Джуарич подчерта, че става дума само за очакван брой. Върховният комисариат по бежанците към ООН съобщи, че в момента те вече са над 1 милион. Най-много са избягали в Полша - 575 000 души.

Много украинци имат роднини в Европа и затова в първите дни на бежанската вълна тежестта не се усеща веднага. Хората отиват при близки и познати. Разликата с вълната от 2015 г.  е голяма. Първо броят на избягалите хора надмина общия брой бежанци от 2015-а още в първата седмица на войната. Тогава за цялата година общият брой на бежанците бе малко под 1 милион, близо 50% от тях вече са се върнали обратно.

Сега само за една седмица война бежанците надхвърлят 1 милион. Затова не е преувеличено да се каже, че това е най-големият бежански поток от края на Втората световна война. Второ, ЕС е граничен с Украйна и е длъжен да приеме всички, които търсят убежище.

Ако прогнозите на ООН се сбъднат, европейските държави ще трябва да приложат механизъм за разпределяне на хората между всички. Засега тежестта се поема основно от Полша, Румъния, Унгария, България.