Европейската комисия предложи днес за пръв път да бъде задействана директивата за временна закрила, за да се даде сигурност на бежанците от Украйна.

От началото на войната  над 650 000 бежанци да напуснали страната.

Очаква се предложението да бъде обсъдено на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, който ще се състои на 3 и 4 март. Ако то бъде одобрено, бежанците ще получат право на временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите на образование, здравеопазване и социални грижи. Предвижда се тези права да бъдат предоставени и на мигрантите, пристигнали законно в Украйна преди военните действия.

Комисията предлага бежанците да бъдат допускани по-лесно през границите на ЕС. Предвижда се облекченията да действат една година. Възможно е те да бъдат удължени още два пъти с по 6 месеца. По всяко време ЕК може да предложи прекратяване на временните мерки.

Повечето украинци притежават биометрични паспорти. Гражданите на страната имат право на престой в ЕС в срок до 90 дни в рацките на шест месеца. Тези условия облекчават пристигането им в Съюза и предотвратяват възможността европейските системи да бъдат внезапно залети с огромен брой молби за убежище.