Русия не е в състояние да изплати лихвите по няколко дълга към чуждите инвеститори в размер на 29 милиарда долара, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Това е много сериозна последица само за 4 дни след налагането на санкции заради войната в Украйна, изтъкна той след поредния извънреден Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Този път нови ограничителни мерки не бяха приети, а само обсъдени. Те са изпратени на експерти за анализ и могат да бъдат одобрени до няколко дни.

Неплатежоспособността, за която спомена Борел, е в резултат на блокирането на резервите на Централната банка на Русия. Важо е също да бъдат прилагани вече одобрените и влезли в сила мерки.

Целта на ЕС не е да сменя режима в Русия, отговори Борел а журналистически въпрос. Санкциите не целят да предизвикат това, а са предизвикани от войната.

Целта е да бъде отслабена руската икономика, тя да усети поледиците и така да бъде засилена позицията на украинците в предстоящите преговори.

„Не трябва да позволим на руските олигарси да избягат от ефекта санкциите и да укриват данъци. Това е добра възможност да се борим срещу олигархията и укриването на данъци, защото двете вървят заедно. Трябва да ги локализираме и да конфискунваме активите“, каза дипломат номер 1 на ЕС.

ЕС призовава за хуманитарен коридор в Украйна, каза европейски дипломат номер 1. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) не може да влезе в страната. Необходим е зелен коридор за него, за да може той да помогне на украинския народ - деца, бащи, майки с храна, със стоки от първа необходимост.

Руският президент Владимир Путин трябва да разреши този хуманитарен коридор.

Същевременно ЕС се е ангажирал да осигури достъп до своята територия на всеки, бягащ от войната в Украйна. Страните членки са изтъкнали необходимостта от допълнителна подкрепа за тези от тях, разположени на първа линия. Те поискали от Европейската комисия да мобилизира ресурси от бюджета на ЕС. 4 държави от Съюза граничат с Украйна - Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

„Путин се опита да ни раздели, но постигна точно обратното. По-обединени сме от всякога, Русия е изцяло изолирана от международната общност, както показа гласуването в Общото събрание на ООН“, обобщи Жозеп Борел.

Руският народ не трябва да страда от санкциите, но целта е да бъде отслабена военната машина на Кремъл. И неизбежно ще бъдат засегнати хора извън кръга около Путин. Ще пострадат и обикновени хора.

Блинкен предупреди за отваряне на Кутията на Пандора

Урсула фон дер Лайен посрещна Антъни Блинкън в Европейската комисия. Снимка ЕК

САЩ и ЕС не могат да допуснат принципите, създадени след двете световни войни, да бъдат унищожени, в т. ч. и правото на една страна да избере в коя колективна система за сигурност. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ако допуснем тези принципи да бъдат нарушени безнаказано, отваряме Кутията на Пандора във всяко кътче на света и всичко това ще се случва отново и отново. Мирът и сигурността с всичките им дефицити, които познаваме през последните години, но все пак установени, ще изчезнат. Залозите в случая са изключително реални и те засягат реални човешки същества“, каза той.

Блинкен също участва в Съвет „Външни работи“. Преди това той участва в среща на външните министри от страните членки на НАТО. Според Фон дер Лайен ЕС е приел изключително сурови санкции, които вече се отразяват на руската икономика. Съюзът е готов да приеме още, ако Путин не спре военните действия.