Италианската полиция конфискува вили и яхти на стойност 140 млн. евро от четирима руски олигарси, които са включени в санкционния списък на ЕС за Русия, съобщи в събота "Гардиън".

Вила на милиардера Алишер Усманов в Сардиния, както и друга вила, собственост на тв водещия в руската държавна телевизия Владимир Соловьов, са били иззети, съобщиха полицейски източници.

Задържани са и яхти, принадлежащи на най-богатия човек в Русия - Алексей Мордашов, както и на Генадий Тимченко, който има близки връзки с Владимир Путин.

Смята се, че през последните 20 години руските олигарси са си накупили множество имоти в привлекателни локации в Италия. Според източниците на "Гардиън" се очаква още подобни луксозни притежания да бъдат конфискувани през следващите дни.
 
Италианските банки са получили указания от разузнавателния отдел на Централната банка на страната в петък да съобщят за всички предприети от тях мерки за замразяване на активите на хора, които се намират в списъка със санкционираните лица.

Роденият в Узбекистан Усманов, който е в бизнеса с метали, както и притежава телеком, е добре известен в Италия като собственик на множество имоти в Сардиния.

Според италианските медии Мордашов притежава вила на същия остров на стойност 66 млн. евро. Ако се вземат предвид активите на цялата му фамилия, според "Форбс" богатството на Мордашов се оценява на 29,1 млрд. евро преди санкциите. Конфискувана е и 65-метровата му яхта "Лейди М", на стойност 65 млн. евро, която се е намирала в северозападното пристанище Империя.

Корабът на Тимченко "Лена" струва 50 млн. евро и е бил задържан близо до Сан Ремо. Богатството на Тимченко е натрупано в търговията с горива, Путин го е представял като един от своите близки хора.

Италианска полиция пред "Лена" на Тимченко.

 

Соловьов вече се оплака по руската държавната телевизия, когато в края на миналия месец стана ясно, че е застрашен да се раздели с луксозната си италианска вила.

"Внезапно някой решава, че този журналист е вече в списъка със санкции. И се посяга на недвижимата ви собственост. Почакайте малко. Вие ни казвахте, че в Европа собствеността е свещена", обяви той.

Преди това Германия и Франция наложиха запор на две яхти на руски олигарси, санкционирани от ЕС.

„Форбс“ съобщи, че яхтата на Усманов „Дилбар“, оценена на 600 милиона долара, е била задържана от германските власти в Хамбург, където била за ремонт.

"Дилибар"

Другата блокирана яхта е на собственика на „Роснефт“ Игор Сечин. Тя е била задържана на Лазурния бряг, съобщиха френските власти.

"Amore Vero" на Сечин

 

ЕС действа доста бързо спрямо лицата, смятани за близки до Кремъл. Великобритания е доста по-бавна, отбелязва "Гардиън". Все пак британският премиер Борис Джонсън беше цитиран в събота да казва, че още в понеделник в парламента ще бъдат внесени поправки в законодателството на страната за икономическите престъпления, за да се даде възможност на правителството да ускори действията си.