„Гласът“ на Кремъл, предполагаемият перач на милиардите на Владимир Путин и кандидатът да строи българския участък от „Южен поток“ са сред поредната порция руски граждани, санкционирани от Съвета на ЕС заради войната в Украйна.

Тази вечер бе огласен списък с имената на 26 души и една компания. Сметките им в ЕС се замразяват. Нито един човек или компания от Съюза няма право да им оказва финансова помощ. Санкционираните нямат правото да влизат на територията на ЕС.

Дмитрий Песков – говорителят на руския президент Владимир Путин, е най-видната фигура в черния списък. Той е яростен защитник на военните действия срещу Украйна.

Сергей Ролдугин е известен виолончелист. Същевременно обаче международното журналистическо разследване за „Досиетата „Панама“ го уличи в прехвърлянето на на най-малко 2 милиарда долара чрез банки и офшорни дружества като част от скритата финансова мрежа на Путин. С дейността си музикантът отговаря за активната материална или финансова подкрепа за вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим и за дестабилизирането на Украйна.

Генадий Тимченко е един от най-приближените на Путин олигарси и е смятан за негов ковчежник. Той притежава компанията „Стройтрансгаз“. Тя бе начело на консорциум, който щеше да строи българската част от газопровода „Южен поток“. Проектът пропадна, след като България се отказа от участие в него. Тимченко обвини за това САЩ. Според Брюксел олигархът предоставя материална и финансова подкрепа на вземащите решения за анексирането на Крим и дестабилизирането на Източна Украйна.

Генадий Тимченко. Снимка Архив

 

В новия списък са включени министри, олигарси и бизнесмени, активни в петролния, банковия и финансовия сектор. Там са и журналисти, разпространяващи антиукраинска пропаганда.

Алишер Усманов е един от най-богатите хора в Русия, както и във Великобритания. Преди той бе акционер в лондонския футболен клуб „Арсенал“. Новостроящият се в момента стадион на друг английски отбор – „Евертън“, ще носи името на неговата компания „Ю ЕсЕм холдингс“. Усманов е и генерален спонсор на руския гранд ЦСКА (Москва). Твърди се, че е служил за фасада на Путин и е разрешавал негови бизнес проблеми.

Игор Сечин е бивш вицепремиер на Русия, а в момента е главен изпълнителен директор на петролния гигант „Роснефт“. Той финансира лозята на дворцовия комплекс край Геленджик, който се счита, че се използва лично от Путин. Друга компания на Сечин доставя авиационно гориво за летището на Симферопол, което осигурява въздушни връзки на незаконно анексираните Крим и Севастопол с Русия.

Сред санкционираните олигарси са също Пьотр Фрадков, Михаил Фрдман, Пьотр Авен и други.

В списъка фигурират имената на Дмитрий Чернишенко (вицепремиер по въпросите на туризма, спорта, културата и комуникациите), Виталий Савелиев (министър на транспорта) и Ирек Файзулин (министър на строителството и жилищното настаняване).

Наложени са ограничителни мерки срещу журналистите Тигран Кеосаян, Олга Скабеева, Модест Колеров, Роман Бабаян, Захар Прилепин, Антон Кузнецов-Красовски и Аркадий Мамонтов.

Единственото включено в новия списък юридическо лице е компанията СОГАЗ. Тя застрахова изграждането на железопътната инфраструктура, свързваща моста над Керченския проток и пристанище Таман, и презастрахова изграждането на моста. Това представлява подкрепа за утвърждаването на незаконната анексия на Крим.