Китай е разтревожен от войната в Европа. Той не я осъди и не иска да влоши стратегическите си отношения с Русия. От друга страна обаче, не е склонен да я спасява икономически и се страхува да не стане обект на западни санкции, съответно - да загуби жизнено важни пазари заради нея, предават световните медии.

Китайският външен министър Ван И е казал в телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, че "еволюцията" на събитията в Украйна е "нещо, което Китай не иска да види", предаде Си Ен Ен, цитирайки изявление на китайското министерство на външните работи.

Ван каза, че кризата в Украйна трябва да бъде разрешена чрез „диалог и преговори“ и призова Съединените щати, НАТО и Европейския съюз да се ангажират в „равноправен диалог“ с Русия.

Той каза, че те трябва „да обърнат внимание на негативното въздействие на непрекъснатото разширяване на НАТО на изток върху сигурността на Русия“.

„Китай подкрепя всички усилия, водещи до деескалация и политическо уреждане на ситуацията, като същевременно се противопоставя на всякакви ходове, които са неблагоприятни за насърчаването на дипломатическо решение и добавят гориво в пламъците“, каза Ван.

Блинкън е подчертал, че Москва ще „плати висока цена“ за своята „преднамерена, непредизвикана и неоправдана война“ в Украйна, каза в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той каза, че „светът гледа, за да види кои нации отстояват основните принципи на свобода, самоопределение и суверенитет“.

Би Би си изтъква, че това е вторият телефонен разговор между между Ван и Блинкън за две седмици.

Кризата изправи пред голямо предизвикателство Китай, който все още не е осъдил или одобрил атаката на Русия, коментира британската медия. Тя подчертава, че Пекин не иска да бъде възприет като подкрепящ войната в Европа и в същото време - да засили военните и стратегическите връзки с Москва.