Новак Джокович предложи "финансова и всякаква друга помощ" на бившия украински тенисист (достигал №31 в света) Сергей Стаховски, който се записа в армията на страната си.

Стаховски живее в Будапеща, но се прибра в Киев и вля във войската, подобно на други украински спортисти. Той спечели четири титли от ATP и постигна изненадваща победа над Роджър Федерер във втория кръг на "Уимбълдън" през 2013-а.

36-годишният бивш играч публикува скрийншот в Инстаграм от разговора си с Джокович в WhatsApp.

"Стахо, как си човече? На фронта ли си? Мисля си за теб. Надявам се, че всичко скоро ще се оправи. Моля, кажи ми на кой адрес е най-добре да изпратя помощ... финансова и всякаква друга", пише бившият №1 в света.

Стаховски отговаря на сърбина и сърдечно му благодари. 

Двама украински спортисти вече загинаха в сражения - футболистът Виталий Сапило и биатлонистът Евгений Малишев. В армията са също световният шампион по бокс в тежка категория Олександър Усик и Василий Ломаченко, а в Киев страната си защитават кметът Виталий Кличко и неговият брат Владимир.

Светът научи за Стаховски заради негови снимки с униформа и оръжие, публикувани в медии и социални мрежи.

"Това беше едно от най-трудните решения, които някога съм вземал, заяви той в интервю за ABC преди няколко дни. - Но имах чувството, че трябва да направя нещо. Не се сбогувах с децата си, само ги целунах и им казах, че скоро ще се върна. В онзи момент те не ми обърнаха голямо внимание, защото гледаха анимационни филми и четяха книги. Ако не се бях върнал, щях да се чувствам виновен, че съм оставил баща си и брат си в Украйна.

А пресичайки границата човек си дава сметка, че може и да не се върне. Но шофирайки из страната, виждайки хората, които се събират на групи, правейки временни домове и държейки оръжие... всичко това ме вдъхнови. Разбира се, че не съм подготвен. Няма съмнение. Но предполагам, че никой не е подготвен достатъчно."