Путин издал указ всички руски облигации в чужда валута (и държавни и корпоративни) да се плащат в рубли по сметки в руски банки. Това били контрасанкции и така щял да удари инвеститорите от неприятелските държави.

Руснаците си мислят, че така ще избегнат дифолт. За тяхно съжаление обаче това си е чисто нарушение на облигационните договори и си е 100% дифолт. По този безумен начин той фалира на практика всички големи руски компании с облигации в евро, долари или каквато и да е валута, различна от рубли.

Мениджърите в "Газпром", "Лукойл" и "Норилски никел" сигурно са шокирани от новината. Те биха предпочели да се разплатят с кредиторите си (или най-малкото да се договорят), за да продължат да оперират, вместо да изпадат в неизпълнение. А те вероятно могат да се разплатят - особено при тези високи цени на суровините. Сега ще ги разкостят навсякъде по света.

До месец ще има дела за несъстоятелност срещу всички руски емитенти в съдилищата по облигационна юрисдикция. А те са основно в Лондон, Ню Йорк, Париж, Амстердам, Люксембург и Дъблин. Механизмът е автоматичен, тъй като банките-депозитари и платежни агенти на облигационерите са длъжни по закон да защитят техните интереси и да стартират делата. Всичките активи на руските емитенти извън Русия (вкл. банкови сметки) ще бъдат блокирани в полза на кредиторите им, всички задължения ще станат предсрочно изискуеми (поради cross-default клаузи) и всички кредитни линии анулирани. От това по-голям автогол едва ли може да има. Не им трябват повече санкции, самосанкционираха се достатъчно. Но така е, като те управляват КГБ-исти.

Путин току-що върна руската икономика в 1991-ва...

----

Никола Янков основава Експат Капитал през 2006 г. и е управляващ съдружник във фирмата от тогава до днес. Заемал е мениджърски позиции в международни компании в периода 1995-2001, сред които Kraft Jacobs Suchard и Solvay Sodi. Бил е заместник-министър на икономиката от 2001 до 2003 г., където отговаря за развитието и регулирането на промишления сектор и председателства Комисията за временни защитни търговски мерки. В периода 2003-2005 г. е бил заместник-министър на транспорта и съобщенията, където отговаря за държавно контролираните компании от сектора на транспорта и телекомуникациите, както и за привличането на частни инвестиции в инфраструктурни проекти като летища и пристанища. През 1994 г. Никола Янков завършва икономика на потреблението в университета Cornell в САЩ. Владее английски, руски и френски език.

Коментарът е от фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.