Новите санкции на ЕС срещу Русия, които се обсъждат в момента, включват замразяване на сметки в криптовалута, разширяване на списъка с изключените от платежната система SWIFT банки и лишаването на страната от статута на най-облагодетелствена нация в Световната търговска организация (СТО).

Това заяви пред „Политико“ Валдис Домбровскис – изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

Той иска също разширяване на забраните за вноса в Русия и Беларус. Така според него ще бъде попречено на заобикаляне на санкциите.

В момента Комисията извършва оценка на възможността за ограничителни мерки срещу руския петролен и газов сектор, допълва Домбровскис. Нищо не трябвало да се изключва. 

Решение за санкциите може да бъде взето още преди срещата на върха на ЕС на 10 и 11 март във Версай.

„Какво още трябва да се случи? Има пълномащабна война.

Русия извършва военни престъпления в индустриални количества, какво още ни трябва?

Сега Русия провежда непредизвикано и незаконно пълномащабно нахлуване в Украйна. Защо трябва да се тревожим да не я предизвикаме, когато тя започна непредизвикана война?“, пита латвийският еврокомисар.

Балтийските страни са следващата цел на Русия, опасява се Домровскис. Става дума за Литва, родната му Латвия и Естония.

„Ако погледнете ескалиращата агресивна реторика на Русия и дори изявленията, в които се твърди, че Русия подкрепя интереса на Беларус за достъп до Балтийско море, и антибалтийската реторика – в Украйна също всичко започна с повишена антиукраинска реторика“, отговаря Домбровскис на въпроса дали иде ред на Молдова.

Ако ЕС не подкрепи Украйна, войната няма да спре там, смята комисарят. Според него агресията на Владимир Путин ще продължи и към други държави.