България, Полша, балтийските страни и други източноевропейски членки на НАТО се позоваха днес на член 4 на договора на алианса (Вашингтонския договор) за започване на консултации между държавите членки заради атаката на Русия срещу Украйна.

Северноатлантическият съвет ще проведе тези консултации, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

„Страните се консултират заедно, когато, по мнението на някоя от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена“, се казва в член 4 от Северноатлантическия договор.

Според уебсайта на НАТО консултацията по член 4 може да доведе до колективни действия между 30-те държави-членки.

Уебсайтът казва, че член 4 е бил използван шест пъти досега в 73-годишната история на НАТО. Последно на него се е позовала Турция през февруари 2020 г., след като десетки турски войници бяха убити при нападение от сирийските правителствени сили в контролирани от опозицията райони на Северна Сирия.

Турция се е позовала на член 4 още четири пъти: веднъж през 2015 г., за да информира алианса за своя отговор на терористичните атаки в страната; два пъти през 2012 г., след като турски военен самолет беше свален в Северна Сирия и след като турски цивилни бяха убити от сирийски обстрел; и през 2003 г., когато Турция поиска помощ от съюза, за да защити населението си от всякакви последици от войната в съседен Ирак.

В два от тези случаи НАТО отговори с военна помощ, като изпрати ракетни батареи "Пейтриът" за защита срещу сирийски атаки през 2012 г. и като изпрати самолети и ракетни батареи в Югоизточна Турция по границата с Ирак през 2003 г.

Полша се позова на член 4 през 2014 г. след предишната руска агресия в Украйна. Това доведе до укрепване на силите на НАТО по източния му фланг.