Бившият украински президент Виктор Янукович призова настоящия украински лидер Володимир Зеленски да преодолее гордостта си, да спре кръвопролитията и да се съгласи на мирно споразумение. Това става ясно от негово писмо, цитирано от РИА Новости.

"Бих искал да се обърна към Володимир Зеленски по президентски и дори малко бащински начин. Владимир Александрович, вероятно мечтаете да бъдете истински герой! Но героизмът не е показен, той не се състои в това да се бориш до последния украинец. Героизмът е в саможертвата, в преодоляването на собствената ти гордост и амбиции, за да спасиш живота на хората", казва бившият президент.

"Наясно съм, че имате много "съветници", но ако вие лично държите на себе си, трябва да спрете кръвопролитията на всяка цена и да постигнете мирно споразумение. Това се очаква от вас в Украйна, Донбас и Русия", се казва в призива.

Той заяви, че е натъжен от случващото се в родината му и дълбоко съчувства на страданията, които украинците трябва да понасят. Той обаче подчерта, че "във всяка трагедия има момент, в който тя трябва и може да бъде спряна".

"Още първия ден обещахте да спрете войната в Украйна и това е единствената причина, поради която цяла Украйна ви подкрепи. Можеше да станете президент на мира, но за съжаление това не се случи", оценява Янукович.

По-рано в "Украинская правда" се появи информация, че Русия иска да обяви Янукович за "президент" на Украйна. Той беше президент на Украйна до 22 февруари 2014 г., когато подаде оставка и избяга в Русия след продължили почти три месеца антиправителствени протести, станали известни като "Евромайдан"