Охладнях по въпроса за членството на Украйна в НАТО. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по време на интервю пред Ей Би Си.

Преди това той бе запитан дали е склонен да приеме представеното вчера предложение от Русия за прекратяване на войната при следните условия: спиране на военните действия; промяна на конституцията, за да се обяви неутралитет; признаване на Крим за руска територия; признаване на завладените от Русия сепаратистки региони Донецк и Луганск за независими държави.

"Първо, готов съм за диалог. Не сме готови за капитулация. Не става въпрос за мен, а за хората, които ме избраха. Що се отнася до НАТО, аз охладнях по този въпрос преди много време, след като научих, че НАТО не е готов да приеме Украйна. Алиансът се страхува да взема спорни решения и да влиза в конфронтация с Русия. Никога не сме били държава, която се моли на колене и аз няма да бъда такъв президент."

Зеленски подчерта, че преди да се водят сериозни преговори между Москва и Киев трябва да бъдат осигурени "гаранции за сигурността". Той изрази готовност да обсъжда въпросите за непризнатите държави, тези "псевдо републики".

"Може да дискутираме и да открием компромис за това как тези страни ще продължат да съществуват. Важно за мен е как хората, които са на тези територии и искат да са част от Украйна, ще живеят. Това е много сложен въпрос. Това е ултиматум и ние не сме готови за ултиматуми. Президентът Путин трябва да започне да говори, да спре да живее в информационен балон без кислород. Той получава информация без да знае колко достоверна е тази информация".

Той осъди нежеланието на НАТО да обяви зона, забранена за полети и настоя, че американският президент Джо Байдън може да направи повече, за да подкрепи Украйна.

"Всеки си мисли, че сме далече от Америка и Канада. Когато границите на правата и свободите са нарушавани, трябва да ни защитите. Ние сме първи, вие ще сте втори. Защото колкото повече се храни този звяр, той ще иска още и още".

Зеленски съобщи, че Вашингтон му е предложил да го евакуира от Киев, след като американските спецслужби получили информация, че групировки планират да го убият.

"Казах не. Как мога да го направя - аз съм гражданин на страната си. Аз съм избран за президент. Надявам се краят на всичко това да е като при филмите на "Холивуд", да има щастлив край за нашата държава".

Във видео, публикувано във вторник, украинският президент заклейми „обещанията“, които Западът не е спазил, предаде френската телевизия Бе Еф Ем.

"Чуваме обещания от тринадесет дни. Тринадесет дни ни казваха, че ще ни помогнат в небето, че ще има самолети, че ще ни ги доставят", каза той във видео, публикувано в комуникационното съобщение „Телеграм“. "Но отговорността за това също е на онези, които не са могли да вземат решение на Запад от 13 дни. На тези, които не са осигурили украинското небе срещу руските убийци", добави той.

Зеленски продължава да настоява за създаване на зона, забранена за полети над Украйна – вариант, който беше категорично отхвърлен както от САЩ, така и от НАТО.

В събота руският президент Владимир Путин предупреди, че ще разглежда подобна зона "като участие във въоръжения конфликт". 

На земята руските сили продължават да се разполагат около градове или да ги бомбардират на тринадесетия ден от началото на руската инвазия.