Президентът на Украйна Владимир Зеленски сравни днес битката на страната си срещу Русия с битката на Великобритания с нацистка Германия през Втората световна война и за пореден път призова Запада да усили санкциите срещу Москва и да установи зона забранена за полети над Украйна. 

„Вие не искахте да загубите страната си, когато нацистите искаха да я превземат. И вие трябваше да се биете за Великобритания", каза днес Зеленски във видеообръщение към Камарата на общините на британския парламент, изпъстрено с цитати от Шекспир и Чърчил.

За първи път чуждестранен лидер се обърна към британските депутати в Камарата на общините. Обикновено чуждестранните ръководители правят това в Уестминстърската зала, отбеляза Би Би Си, подчертавайки, че историческата парламентарна зала е била пълна докрай и че украинският лидер е бил аплодиран на крака от присъстващите.

Зеленски каза на депутатите, че се обръща към тях "като гражданин, като президент на голяма страна с мечта".

Той заяви, че неговият народ е показал "героични" усилия срещу руските сили.

„Обстрелът не ни пречупи“, каза украинският президент.

Зеленски каза, че международните санкции срещу Русия са добре дошли, но не са достатъчни и че трябва да бъде наложена зона, забранена за полети над Украйна.

Той добави, че решението на Международния наказателен съд да разследва Русия за военни престъпления е дало надежда на украинците и че то ще има последствия, но че само това това не е достатъчно.

Украинският президент подчерта, че повече от 15 деца са загинали във войната досега. 

Зеленски цитира известния монолог на Хамлет, казвайки, че Украйна е избрала "да бъде", а не "да не бъде".

Той цитира прочутата реч на Уинстън Чърчил от 1940 г. "Ще се бием на плажовете", обещавайки като британския военновременен лидер, че Украйна „ще се бори до края“.

„Няма да се откажем и няма да загубим - каза Зеленски. - Ще се борим докрай в морето, във въздуха, ще продължим да се борим за нашата земя, каквото и да струва. Ще се бием в горите, в полето, по бреговете, по улиците.“

В отговор на Зеленски британският премиер Борис Джонсън каза, че обикновените украинци вдъхновяват милиони хора по света със своята смелост.

Джонсън заяви, че Обединеното кралство и съюзниците му са решени да продължат доставките на оръжия за Украйна, да наложат санкции и да увеличат натиска срещу Русия.

Той добавя, че Обединеното кралство ще използва всички възможни методи, докато Путин не се провали в авантюрата си и Украйна не стане свободна „отново“.