Русия заплаши да наложи ембарго на Запада и да спре газопровода „Северен поток 1".

„Имаме пълното право да отговорим реципрочно на мерките срещу нас и да наложим ембарго на доставките по този газопровод, който в момента работи с пълен капацитет“, заяви руският вицепремиер Александър Новак. 

„Все още не сме взели това решение, защото никой няма да спечели от него“, призна обаче той. 

Русия следи внимателно изказванията на западните политици, които обмислят пълен отказ и ембарго на руския петрол и газ. Чрез действията си европейските политици причиняват огромен скок на цените на горивата, каза още вицепремиерът.

Русия е най-големият доставчик на петрол на Европа – 30% от годишното потребление от 500 милиона тона идва от Русия.

„Напълно ясно е, че отказът от руски петрол ще доведе до катастрофални последици за световния пазар“, предупреди Новак. Според него тогава цените ще достигнат по 300 долара за барел. 

„Европейските политици трябва честно да предупредят гражданите си какви ще са последствията не само за бензина, но и за тока и отполението“, каза още Новак.

Той посочи и че годишно Европа потребява 500 милиарда кубически метра газ, като 40% от него идват от Русия.

Само през „Северен поток 1" се доставят 60 милиарда кубически метра газ годишно. Каквито и кризи да е имало досега, газът по този газопровод не е секвал. Новак смята, че „националистите в Украйна могат да ударят и прекъснат газопровода“.