Безопасен ли е популярният руски криптиран чат Telegram? Могат ли украинците да го ползват и да не се притесняват, че службите на Путин четат съобщенията им?

Да, уверява създателят на приложението Павел Дуров. Той припомня:

"Преди 9 години аз бях главен изпълнителен директор на VK (Вконтакте) - най-голямата социална мрежа в Русия и Украйна.

През 2013 г. ФСБ поиска да им дам лични данни на украински потребители на VK, които протестираха срещу проруски президент. Отказах да се съглася на тези искания, защото това би било предателство на нашите украински потребители.

След това бях уволнен от компанията, която основах и принуден да напусна Русия", пише той.

Дуров наистина създаде Telegram с брат си Николай, след като двамата бяха изгонени от основаната от тях Вконтакте. Според двамата - защото Путин е взел социалната платформа под свой контрол. Русия се опита неколкократно да блокира и новия им проект.

Затова и самият Telegram е криптиран от край до край чат - и на теория непробиваем (както се разбра неволно - у нас негов почитател е главният прокурор Иван Гешев, б.р.).

Макар да има спорове между киберспециалистите дали наистина е най-сигурният чат на света, както твърдят рекламите на компанията, той е сред най-известните криптирани чатове и се ползва от над 500 милиона души всеки месец.

"Ако следвате моите постове, знаете, че от страната на майка ми мога да проследя семейството си до Киев. Нейното моминско име е украинско (Иваненко) и до днес имаме много роднини, които живеят в Украйна.

Затова този трагичен конфликт е личен както за мен, така и за Telegram", подчертава Дуров.

И отбелязва, че не живее вече в Русия, няма фирми или работници там. 

"Загубих компанията си и дома си, но бих го направил отново - без да се поколебая", пише още той.

Съмненията в Дуров не са безпочвени - през миналата година, преди местните избори в Русия, Telegram спря няколко бота, които разпространяваха информация за изборите. Сред тях и такива на опозицията и критици на Путин. С тезата - че така се спазва електоралната тишина преди вота.

По-късно обаче Дуров призна, че блокирането е било в резултат на натиск от Google и Apple, които иначе са щели да спрат чат-програмата за милиони потребители (всички, ползващи я на Android или iPhone смартфони).