Тази вечер на летище София кацна правителствения самолет, който евакуира от Молдова 68 души - българи и украинци. Те бяха изведени от страната, след като приключи посещението на външния ни министър Теодора Генчовска.

Това са предимно майки с малки деца, някои от тях плачеха, предаде БНТ. Има и украинци, които просто ще транзитират през България, има и хора от български етнически произход, които търсят убежище в България.

Днес Теодора Генчовска проведе двустранна среща с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску, срещна се с българската общност в Тараклия и обеща подкрепа за Кишинев за справяне с бежанската вълна от Украйна.

Евакуираните българи от Украйна сами са изявили желание да напуснат страната.

В Молдова, която е на първа линия на бежанските потоци от Украйна, има огромна българска общност. Немалко българи от Молдова, а и някои украинци напускат тази страна - съседна на Украйна, откъдето военният конфликт е прогонил вече 2 млн. души.

Според БНТ всеки носи със себе си минималното: най-ценните принадлежности, които биха му позволили да оцелее.

"Тази вълна тепърва ще нараства, затова обсъдихме няколко конкретни предложения, едно от които е заедно с колегите от Молдова и Румъния, както и бг екипите, да направим съвместни пунктове на молдовско-румънската граница, които да улесняват и насочват потоците бежанци към Румъния и България", каза Теодора Генчовска.

"Република Молдова е неутрална държава, но това не значи, че сме безразлични. Страната ни оказва подкрепа на бежанците и хората, които бягат от войната. Страната ни е най-засегнатата страна от бежанската вълна от гледна точка бежанци от грава на населението. От началото на войната в Украйна 250 000 бежанци дойдоха в Молдова. Също така, Молдова се нуждае от работещ механизъм за релокация на бежанципкъм други страни", каза Николае Попеску, министър на външните работи на Молдова.

Бежанската вълна тепърва ще става все по-голяма, предупреди Генчовска: "Министър Попеску постави въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, въпросът ще бъде обсъден на МС, българската държава да осигури освен редовните автобусни линии, но и допълнителни, за да поемат бягащите от войната в посока България".

В Молдова Теодора Генчовска е посетила Тараклия, населен предимно с българи. Срещнала се е с местната власт и е посетила бежански лагер в района.

По-късно от правителствената информационна служба разпространиха, че министър-председателят Кирил Петков се е срещнал с украински бежанци. Той отговорил на техните въпроси относно подкрепата, която българската държава осигурява на бягащите от войната в Украйна.

В срещата са участвали също вицепремиерът Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.