Централната банка на Русия забрани покупката на налична валута и ограничи тегленето ѝ от влогове в рамките на 10 000 щатски долара за шест месеца, обяснявайки тези мерки с наложените на Русия международни санкции, предаде Интерфакс.

С останалата част от валутните си влогове руснаците могат да разполагат свободно в еквивалента им в рубли по пазарния курс.

Eдин щастски долар се разменя за 129,838 рубли днес в сравнение с около 80 рубли преди началото на войната.

Според банката в руските банки около 90 на сто от текущите сметки и спестовните влогове не не превишават 10 000 щатски долара, следователно собствениците им могат напълно да получат своите средства в налична валута.

Централната банка уточнява, че в периода на действие на този временен порядък валутата ще се дава в щатски долари независимо от валутата на сметката, обръщането на другите валути в щатски долари ще става по валутния курс на деня. Условията за вложителите и валутните курсове не се променят, обяви още банката. Тя вдигна основния си лихвен процент до 20 на сто в първия ден на войната.

Руснаци чакат на опашка да теглят пари от банка в Санкт Петербург. Снимка АП/БТА

Гражданите могат да откриват нови валутни сметки и влогове, но докато действа временният режим, ще могат да теглят от тях средства само в рубли по пазарния курс на деня. 

По времето на режима банките няма да продават налична валута на гражданите, а последните ще могат да обменят наличната си валута в рубли във всеки момент и във всякакъв обем.

В рубриката за въпроси и отговори на гражданите централната банка пояснява, че ако пътуват зад граница, те няма да могат да си купуват валута, но вместо това ще могат да се разплащат с руската банкова карта "Мир", която все още се приема в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Южна Осетия и Абхазия. Последните две са международно непризнати самообявили се с руска военна помощ за независими през 2008 г. територии на Грузия.