Руското настъпление се забавя, но от двете окупирани от нашествениците украински АЕЦ - Чернобил и Запорожка - идват тревожни новини. Продължават бомбардировките на жилищни райони и се увеличават цивилните жертви, предават украинските медии.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) заяви, че руските окупационни сили са забавили офанзивата си и разработват план за справяне с проблемите с горивото, възникнали след инвазията, предаде украинският информационен сайт "Гордон".

„През деня противникът намали темпа на настъпателната операция, използвайки основно ракетни и бомбени удари по цивилната инфраструктура. Основните усилия на противника продължават да са насочени към обкръжаването и превземането на Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев, Чернигов; създаване на сухопътен коридор между временно окупираната Автономна република Крим и континенталната част на Руската федерация; достъп до административните граници на Луганска и Донецка области“, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна.

На 8 март цивилно население беше успешно евакуирано от Суми в Полтава, съобщи в Teлеграм през нощта на 9 март заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко. Около 5000 души и повече от 1000 коли напуснаха Суми.

Пет души, включително две деца са били убити в Малина, Житомирска област, от руски авиоудар,  предаде "Гордон".

Вечерта на 8 март руските сили нанесоха ракетно-бомбен удар по град Житомир, съобщи във Фейсбук кметът на града Сергей Сухомлин. Разрушени са общежитие за бивши военни и завод за минерална вата, който произвежда 70 на сто от този артикул за строителството в Украйна.

Най-малко 10 души загинаха вчера при руски обстрели срещу град Северодонецк в Източна Украйна. Това заяви днес в Телеграм шефът на администрацията на Луганска област Сергий Гайдай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според Гайдай руската армия "е открила огън" по жилищни сгради и други постройки. Той не уточнява дали става дума за артилерийски обстрели. В района от няколко дни се водят ожесточени боеве. 

Украинският министър на енергетиката Херман Галушченко заяви във Фейсбук, че персоналът на АЕЦ в Запорожие, който беше заловен от руските сили преди четири дни, е подложен на изтезания.

"Работниците на Запорожката атомна електроцентрала са държани като заложници от четири дни. Вътре в централата има около 500 руски войници и 50 единици тежка техника. Работниците на централата са физически и психически изтощени", пише той.

Според украинските власти окупаторите са принудили ръководството на станцията да запише апел, който планират да използват за пропагандни цели.

„Пропагандистната машина на Русия ще създаде още един фалшификат, който ще бъде показан на нейните граждани и международната общност, за да оправдаят собствените си престъпления“, предупреди Галушченко.

Международната агенция за атомна енергия съобщи на 8 март, че е загубила контакт със системите, които следят за спазването на гаранциите за безопасност, установени в атомната електроцентрала в Чернобил, която беше завзета от руски военни.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обяви готовността си лично да отиде в атомната електроцентрала в Чернобил или на всяко друго място, "за да получи гаранции от страните в конфликта относно безопасността и сигурността на всички ядрени съоръжения в Украйна".