България изведнъж се превърна във важен елемент от едно от най-важните украински искания към демократичния свят - ЕС да предостави старите си съветски изтребители на украински пилоти, за да могат да се бият с тях срещу руските военновъздушни сили. Причината е, че украинските пилоти са обучавани само на съветски машини и не могат да пилотират западни изтребитери.

Освен нашата страна такива самолети имат Полша и Словакия. 

Премиерът вчера по обед в парламента категорично заяви за пореден път, че самолети няма да даваме. Снощи обаче полското външно министерство съобщи, че страната дава своите МиГ-ове на САЩ и ще ги изпрати в американската база в Германия "Рамщайн", където ще бъдат ребрандирани като американски. За сметка на това щели да получат F-16. Това ще ги отдели официално от Полша и полските авиобази, и така Русия няма да има официална причина за война с Полша.

Американската реакция обаче бе доста хладна. Пентагонът заяви, че изтребители, излитащи от американска натовска база в украинско въздушно пространство, за което претендира и руската армия, ще постави НАТО пред сериозни проблеми.

Днес позицията на българското правителство продължава да е против изпращането на нашите изтребители МиГ-29 и щурмовите Су-25, научи Клуб Z. Сред аргументите са, че летателните машини няма да представляват значителна помощ за украинската армия и вероятно ще бъдат лесно неутрализирани от руските пилоти, а също така и че страната ни не е готова за замяна с F-16 в момента, тъй като нямаме обучени пилоти. Отделно са чисто политическите аргументи, които биха изправили България като директен военен неприятел на Русия. 

Същевременно за момента няма и как да се реализира украинската идея изтребителите от България, Словакия и Полша да се базират в едно военно полско летище и оттам да ги поемат украинските пилоти поради явното нежелание и Полша да бъде отправна точка за такива нападения. 

Ако има промяна в ситуацията и изведнъж се засили външният натиск, България вероятно трябва да е готова с позиция. Расте и вътрешният натиск за изпращане на съветските ни изтребители в социалните мрежи, а също и призивите от народни представители да внесат такъв проект за решение в Народното събрание, за да стане ясно коя политическа сила как ще гласува.

Проблемът със съветските ни изтребители е и че вече няма къде да се поддържат - и двете държави, които предлагат такава услуга - Русия и Украйна, в момента не могат да го изпълнят. Затова и дилемата е ще изчакаме ли ресурсът на самолетите да приключи и да останат завинаги на българска земя, или ще ги изпратим на украинските пилоти, за да посрещнат нападенията на руските ескадрили.