Новината, уважаеми читатели, е следната: красноярският художник авангардист Василий Слонов бе подло ограбен току преди новогодишните празници. И то не как да е, а с помощта на негово собствено произведение на изкуството. За това г-н Слонов съобщи лично на своята прелюбопитна страница във Facebook.

Както пояснява Слонов, злосторниците проникнали в неговото ателие с помощта на негово произведение на изкуството, посветено на отминалата зимна Олимпиада в Сочи - кънка за фигурно пързаляне, на която вместо плъзгача е монтиран инструмент, познат в България като "кози крак". Общата стойност на откраднатите вещи, пак по думите на автора, се оценява на "сума с пет нули", без да уточнява паричната единица.

"И ето, седя и се усмихвам, и тъпея от факта, че престъпникът е разбил всички врати с моето произведение, което е намерил пред банята вън. Мисля, че сега музеят на МВД (руското МВР, б. р.) просто е длъжен да откупи този артефакт като оръжие за взлом", пише художникът в социалната мрежа. Той добавя, че от ателието му е изчезнал целият му архив с фотографии на негови арт обекти.

Василий Слонов придоби силна популярност през лятото на 2013 г., когато неговата "сочинска изложба" (Welcome! Sochi 2014) бе свалена след гръмък скандал от фестивала в Перм "Бели нощи", защото се надсмивала над печално известната Олимпиада. Случаят съвпадна със забраната и на фотоизложбата под название "Блатна работа" и уволнението на галериста Марат Гелман от поста директор на градския музей за съвременно изкуство PERMM.

Сатирическите творби на Василий Слонов бяха арестувани за "екстремизъм" и дадени за проверка на това дали законно са използвани в тях олимпийските символи. Резултат от проверката засега няма. Но пък Слонов не пада духом и продължава да твори в любимия си стил.

Това беше новината. А отвъд нея: ако го сравним с някой западен авангардист, по наше скромно мнение ако не живееше в Красноярск, а в Ню Йорк, Вася Слонов трябваше да е богат поне наполовина колкото Джеф Кунс. Освен това Слонов не плагиатства, за разлика от колегата си мултимилионер Кунс. Доказателствата прилагаме като снимков материал по-долу:

Василий Слонов, интервюиран от Карола Шнайдер от Австрийската обществена телевизия. Вижте двете плакатчета, направени от него като реклама на "Олимпиадата на Путин". 
"На кого ли сега му е леко?" - двоен маслен портрет. Забележете сълзичките в очите на двамцата. Любопитното в случая е, че картината Слонов е нарисувал още през 2010 г. 
Колелото на живота според Слонов. Върху метала на топорите са гравирани лицата на всички руски самодържци от Ленин насам. Последен, разбира се, е Путин.
Пародиен плакат за Сочи 2014. Заглавието му е: Иван Грозни е убил доста народ. А сега се докопа и до олимпийския Чебурашка...
Портрет на президента-премиера-президента-премиера-президента от парични знаци.

 

"Художникът трябва да бъде гладен". Салам, подострен като молив. Джеф Кунс пасти да яде!