Украйна е отворена за обсъждане на искането на Русия за неутралитет, стига да й бъдат дадени гаранции за сигурност, въпреки че няма да предаде нито един инч своя територия, каза днес висш външнополитически сътрудник на президента Владимир Зеленски, цитиран от Блумбърг.

„Със сигурност сме готови за дипломатическо решение“, каза Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на Зеленски, в интервю за телевизия Блумбърг. Гаранциите трябва да идват от съседите на Украйна, каза той, без да уточнява повече.

Украйна няма да се съобрази с никакви неприемливи ултиматуми, поставени от силата-агресор, като същевременно остава готова да обсъжда въпроси като неутрален статут, заяви Жовква днес и в разговор с германската телевизия ARD, предаде украинската агенция Укринформ.

„Този ​​въпрос може да бъде предмет на дискусия“, каза политикът на въпрос дали Украйна е готова да приеме неутрален статут, ако се водят преки преговори на най-високо ниво.

Жовква даде да се разбере, че Украйна няма да приеме никакви ултиматуми или компромис по ключови въпроси, „но останалото може да се обсъди, например, как може да изглежда евентуалният неутрален статут на Украйна“. Той също така отбеляза, че предварителното условие за такива преговори е прекратяване на военните действия и изтегляне на вражеските войски.

Съветникът на президента каза, че международните партньори трябва да помогнат за организирането на среща на върха, на която могат да бъдат обсъдени много аспекти, и отбеляза, че Киев провежда консултации по въпроса, по-специално с германския канцлер Олаф Шолц.

Жовква потвърди, че Украйна изисква гаранции за сигурност от съседни държави, включително Русия, така че сегашната ситуация никога да не се повтори и гаранциите да бъдат нарушени, както се случи с Будапещенския меморандум от 1994 г.

„Хората в Германия трябва да разберат, че ако Украйна не спре Русия, ако не я спре до границите на Украйна, те (руснаците - б.р.) ще вървят напред“, предупреди украинският служител.

Той също така отбеляза, че не е достатъчно да се подкрепя Украйна с думи, тъй като са необходими активни действия от страна на Запада. Киев очаква Германия да играе водеща роля в санкциите. В момента би било необходимо да се наложи ембарго върху вноса на енергия, да се изключат всички руски банки от SWIFT и т.н.

„Това е важно не само за нас, но и за всички вас. Вие сте водещата нация в ЕС и ние разчитаме на вас“, каза заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна.

В отговор на забележките на водещия, че Украйна е изправена пред многобройни сили и от гледна точка на анализаторите може да е въпрос на време те да превземат големи градове, включително Киев, Жовква припомни, че същите тези анализатори предполагаха, че столицата на Украйна ще падне за три до пет дни. Изминаха две седмици, но нито един голям град не се предаде, отбеляза съветникът. Градовете, в които окупаторите успяха да пробият отбраната, остават украински по дух, добави той.

Както Укринформ съобщи по-рано, Зеленски заяви във видеообръщение, че войната трябва да приключи със сядане на масата за преговори. Но те трябва да бъдат честни и обективни в интерес на хората.