Иван Гешев написа прочувствено писмо до ВСС, в което моли Съвета да гледа въпроса с евентуалното му предсрочно освобождаване.

Тук съществен момент е, че първо - у "адресата" има мнозинство от поне 16-18 души, което действа традиционно монолитно в синхрон с интересите на главния прокурор. И второ - че Конституционният съд така и така задължи ВСС да направи именно това: да гледа по същество предложението на правосъдния министър.

Писмото изобилства със заключения като "от общата теория на правото е известно, че... " и пр.

Гешев дори се е произенсъл по съществото предварително - че...

"... внесеното предложение, с оглед съществените му недостатъци, не съдържа дори минимално необходимите реквизити, за да постави началото на каквото и да било производство за реализиране на какъвто и да било вид юридическа отговорност.

А изнесеното представлява... 

"... общи твърдения въз основа на субективен прочит на етични правила, актове на главния прокурор, медийни публикации, изявления и съобщения на ПРБ, които в по-голямата си част са относими към други лица или други правомощия, но не и към главния прокурор."

Той заключава днес, че внесеният сигнал от Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

Целта на Иван Гешев обаче е да "защити не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, следовател и съдебен служител".

Очевидно главният прокурор е предприел нова тактика, тъй като декларира, че утре ще отговаря по всичките 9 теми, посочени от Надежда Йорданова като основания за предсрочно прекратяване на мандата му. И дори на тези от старото предложение за свалянето му от миналата година.

При предложението на проф. Янаки Стоилов м.г. той великодушно си направи отвод, а мнозинството от монолитни 9 гласа на прокуратурата плюс 3 на съдиите (заедно - представителите на БСП, Атака и ДПС) "свърши работата" като прати предложението на Стоилов в коша.

Цялото писмо на главния прокурор може да бъде прочетено тук.

Пленумът на ВСС, на който кадровиците ще обсъждат въпроса, е насрочен за утре - от 9:30 ч.