От 24 февруари, началото на войната в Украйна, Министерството на отбраната на Русия само веднъж съобщи за загубите на нейните въоръжени сили, потвърждавайки, че са били убити 498 руски военнослужещи и са ранени 1600. Ведомството категорично отрича, че загубите са много по-големи. Украинските власти говорят за съвсем други числа. Според тях Русия във войната досега е загубили 12 000 от войниците си (в това число убити, ранени и пленени).

Президентът Владимир Путин два пъти отхвърли твърденията, че на фронта са изпратени резервисти и срочно служещи. По думите му в бойните действия участват само свръхсрочно служещи професионални военни. Вчера обаче неговото министерство на отбраната го опроверга и той нареди на прокуратурата да разследва данните за изпращане на наборници да се бият в Украйна.

Какви са всъщност загубите на руските войски в украинската война и за колко време Русия ще има ресурси, човешки и материални, за да я води? Украинският военен експерт Леонид Поляков отговаря на тези въпроси в интервю за независимата рускоезична телевизия „Настоящее время“. 


— Струва ли си да вярваме на думите на Путин, когато той казва, че срочнослужещи не участват във войната в Украйна и няма да участват в нея?

— Безусловно ние се убедихме, че да се доверяваш на думите на Путин е все едно да не уважаваш себе си. Той непрекъснато лъже. И той се ръководи не от логика, не от разум – той се ръководи от някакви митове. И както ситуацията изглежда сега, той е станал заложник и жертва своите митологии.

Точно тази ситуация се отнася до руските наборници. Вече нееднократно те си признаваха, че в качеството им на наборници са ги пратили на учения към границите на Украина през декември миналата година и през януари, тази година. Те прекараха цяла зима на полето в палатки, те са изтощени и казват, че или са ги принудили да подпишат договор, или някой друг е подписвал вместо тях тези договори. Така че в Русия могат да твърдят каквото си искат, но реално това са наборници.

— Ние показвахме коментарите на някои майки на тези срочнослужещи, които са били принуждавани да подписват договори. По данни на Пентагона почти 100 процента от бойната сила на Русия вече са задействани във войната с Украйна. Бих желал да ви помоля да преведете това на човешки език – какво значи „100 процента от бойната сила“? И вие лично съгласен ли сте с оценките на Пентагона?

— Не съм чел в оригинал това изявление. Но тук, видимо, въпросът се състои в това че по наличните данни на границите на Украйна, в Крим и в Беларус, Русия е съредоточила групировка от близо 200 хиляди души. В сегашния момент те са въвели вече около 150 хиляди души в Украйна, може би даже повече. От които повече от една-трета те вече фактически са загубили като убити, ранени, безследно изчезнали  и пленени. Така че това, че възможно още някаква част не е въведена – това навярно няма особено значение, защото основните части, които бяха предназначени за интервенцията, вече са въведени.

Мисля - и такива признаци има - че действително още някакви сили са останали. Например, ако потърсите видеоснимки от "ученията", които се провеждаха по границата с Украйна през януари, началото на  февруари и през декември, то там ще видите много кадри с такава техника на пехотата като БМП-3. Това е най-последната разработка: макар да е била направена още в Съветския съюз, но тези машини едва неотдавна започнаха да постъпват на въоръжение в някои подразделения в Русия. Тези БМП-та имат две оръдия: едно гладкоцевно 100-милиметрово и едно автоматично 30-милиметрово, сдвоени. В Украина аз още не съм ги наблюдавал.

Какво означава това? Доколкото си спомням, те като че ли са на въоръжение на 1-а танкова армия и се намират някъде около Елня. Значи, те или още не са ги въвели в Украйна, или изобщо не възнамеряват да ги въвеждат заради ограниченото им количество.

Очевидно, че още може да се намерят 20-30 хиляди военни, които, може би Русия още не въвела в Украйна – или от Крим, или от територията на Русия. Възможно е такова количество те да привлекат от  Далечния изток, Средна Азия, Сибир, Кавказ. Но това са сборни части, които не са били предназначени по плана на интервенцията за участие в бойни действия. И това значи, че дълго ще се разтегнат сроковете за въвеждане на тези части в бой. А и мотивацията им е съответна. Така че е много проблематично.

Затова сега в Украйна в агония наблюдаваме последните опити на Русия да се придвижи колкото е възможно по-далече, да завземе колкото е възможно повече. Но те вече не представляват особена опасност, защото са видими, контролирани и постепенно унищожавани.

- Смятате ли, че руските военни няма да могат да се придвижат много в Украйна?

- Имам предвид, че те разбират, че вече ги спираме, че едва ли ще успеят да развият успех. Следователно, в интерес на по-нататъшни преговори, търговия за окончателно разрешаване на последствията от тази намеса, те искат да заемат колкото се може повече територии. И паралелно - да отмъстят на украинците за съпротивата, унищожавайки Харкив, Чернигов, Суми, унищожавайки други селища. Тоест виждаме типична руска стратегия: ако врагът не се предаде, тогава той трябва да си отмъстят и да нанесят колкото е възможно повече щети.