Задачите на специалната операция в Украйна не включват окупацията на страната, унищожаването на нейната държавност и свалянето на сегашното правителство, каза днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Интерфакс.

"Нейните задачи (на специална операция -б.р.) не включват нито окупацията на Украйна, нито унищожаването на нейната държавност, нито свалянето на сегашното правителство. Тя не е насочена срещу цивилното население", каза тя на брифинг в Москва днес.

Захарова обаче не уточни какво е останало от задачите на нахлуването, които лично президентът Владимир Путин обяви на 24 февруари и които включваха "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна.

 
"Нямаме намерение да окупираме цяла Украйна, но ще я демилитаризираме", каза тогава Путин в телевизионно обръщение. "Целта на руската специална операция е защитата на хората, които в пордължение на 8 години са убивани и тормозени от режима в Киев. С тази цел ще се опитаме да демилитаризираме и денацифираме Украйна, както и да изправим пред съд, онези, които са виновни за многобройните кървави престъпления срещу цивилното население, включително и срещу руски граждани".
 Вчера руският президентски прессекретар Дмитрий Песков в интервю за Ройтерс не спомена "денацификацията", формулирайки в детайли целите на войната в интервю за Ройтерс. Той каза, че Русия вече в голяма степен се е справила с "демилитаризацията" на Украйна и че иска тя да обяви в конституцията си суверенитет и да признае Крим за руски, а самообявилите се сепаратистки анклави в Донбас - за независими. До момента Киев отхвърля тези искания.
 
Захарова каза, че се налага да даде днешните си разяснения заради "дезинформацията", "разработвана от западните спецслужби" и разпространявана чрез медиите. Тя каза още, че украинските въоръжени сили включват екстремисти, че използват международно забранени фосфорни боеприпаси и че си служат с цивилното население като с жив щит.
 
По думите ѝ евакуация в Русия са поискали 2 милиона души, а вече 140 000 от тях са на руска територия.
"Призоваваме украинската страна да направи всичко възможно, за да осигури безопасно преминаване на мирните жители. И се надяваме, че в следващите кръгове на преговорите ще бъде направена по-съществена крачка напред", каза Захарова.