Григор Димитров зае мястото на Новак Джокович в основната схема на турнира от серията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 8,58 милиона долара и се класира директно за втория кръг, където чака Джордан Томпсън или Давид Гофен.

Това стана възможно, след като сърбинът, петкратен шампион в надпреварата, не може да участва. Той не беше допуснат от американските власти на територията на САЩ, тъй като не е ваксиниран срещу COVID-19.

"Бях поставен автоматично в жребия  за турнирите в Индиън Уелс и Маями, но знаех, че е малко вероятно да имам възможност да пътувам. От Центъра по контрол и превенция на заболявания в САЩ ми потвърдиха, че няма да променят правилата, така че аз няма да мога да играя в САЩ. Успех на всички, които участват в тези два страхотни турнира", написа Джокович в "Туитър", визирайки и "Маями оупън", който е по-следващата седмица. 

Първоначално жребият отреди Григор Димитров (№33 в схемата) да стартира срещу представителя на домакините Томи Пол, а във втория  кръг евентуално щеше да има още по-трудна задача срещу световния номер 3 Александър Зверев (Германия).

Сега обаче бе поставен в основната схема, пропускайки първия кръг. През миналата година той бе полуфиналист в турнира, проведен необичайно през есента.

"Индиънс Уелс" е първият за годината турнир от Мастърс 1000. А след двете надпревари в САЩ, тенис елитът се мести в Европа за сезона на клей, в който Джокович се надява да участва, като най-вероятно ще защитава титлата си на "Ролан Гарос". Френските власти обявиха, че ще го допуснат, тъй като охлабват мерките.