Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че обстреляната вчера детска болница с родилно отделение в украинския град Мариупол е била база на въоръжени ултранационалисти.

"Този родилен дом отдавна е база на ултрарадикалния батальон "Азов", каза Лавров на пресконференция в Анталия, Турция, където се срещна за преговори с украинския си колега Дмитро Кулеба. 

Трима души, включително момиченце, бяха убити и 17 бяха ранени от вчерашния удар, който украинският президент Володимир Зеленски нарече "зверство" и "военно престъпление".

Кремъл обяви днес, че ще се обърне към руските военни за подробности за удара по болница по украинския град Мариупол, койно украинския лидер Володимир Зеленски нарече "военно престъпление", предаде АФП.

"Задължително ще се поинтересуваме, ще питаме нашите военни, защото ние с вас, естествено, нямаме ясна информация какво е станало там и военните със сигурност ще предоставят някаква информация. Аз не мога да кажа", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, след като бе помолен да коментира обстрела на този обект.

На 8 март руският посланик в ООН Василий Небензя посочи, че според местни жители украинските военни са изгонили от родилен дом в Мариупол целия му персонал и превърнали сградата в огнева позиция, пише днес ТАСС, цитирана от БТА.

Боевете за обсадения 440-хиляден пристанищен град на Азовско море продължават. Руските войски днес са успели да превземат няколко квартала, съобщи днес говорителят на руското външно министерство Игор Конашенков, цитиран от Интерфакс.

Инсценировка?

По-късно днес руската армия определи като "инсценировка на украински националисти" въздушния удар, при който вчера бе поразена детската болница в Мариупол, предадоха световните агенции, като се позоваха на руското министерство на отбраната.

"Руската авиация не е извършвала никаква мисия за унищожение на цели в района на Мариупол", заяви говорителят на министерството Игор Конашенков. "Предполагаемият въздушен удар е тотална инсценировка с цел провокация, за да се поддържа антируското вълнение сред западното общество", каза той.

От изявлението му обаче не става ясно защо украинските националисти са бомбардирали своите хора, които според Лавров са били на огневи позиции в болницата.

ООН стои зад думите си

ООН заяви, че застава зад твърденията за атаката въпреки руските изявления, че организацията разпространява фалшиви новини, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се е позовал на вътрешна  информация на ООН, за да потвърди истинността на атаката.

„Заставаме зад думите си“, каза пред ДПА говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

Москва реагира на пост в „Туитър“, който генералният секретар на ООН публикува вчера вечерта и в който пише: „Днешната атака срещу болница в Мариупол, Украйна, в която има родилни и детски отделения, е ужасяваща“.

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви:

„Още на 7 март предупредихме в изявление, че радикали са превърнали болницата във военен обект“. Полянски заяви още, че е „много обезпокоително“ това, че ООН разпространява непроверена информация.

В понеделник постоянният пратеник на Русия в ООН Василий Небезня  каза пред Съвета за сигурност на ООН:

„Забелязваме, че украинските радикали всеки ден все по-ясно разкриват истинското си лице. Местни жители казаха, че те са изгонили персонала на родилна клиника и след това са се позиционирали в клиниката, за да извършват обстрели оттам“.