Генералът от резерва, който е обявен, че е помагал на съветник в руското посолство да извършва шпионски действия, си отива вкъщи.

Това става ясно от съобщение на спецпрокуратурата, която го обвини преди няколко дни. Според бТВ става въпрос за о.р. бригаден генерал Валентин Цанков. Според монолитна атака в т. нар. кафяви медии, последвала веднага съобщението на прокуратурата, той е свързан с президента Румен Радев.

Иначе обвинението е достатъчно сериозно - по глава 1 от Наказателния кодекс за държавна измяна. 

Днес става ясно, че спецсъдът е гледал мярка за неотклонение на 3 март в закрито заседание, а досега - до изтичане на срока, обвиняемият не е обжалвала наложения му още тагава домашен арест. Т.е. - той влиза в сила.

Една от любимите "опорни точки" на главния прокурор Гешев е, че сегашната политическа власт иска да закрие спецпрокуратурата заради успехите й срещу руски шпиони. Такова дело досега има внесено в Специализирания съд едно - срещу Николай Малинов. И обвинението почива основно на факта, че той писал нещо като харта за промяна на геополитическата ориентация на Република България към Русия и Евразия, а не към ЕС и НАТО.

Процесът е в началото си на първа инстанция.

Ето и съобщението на прокуратурата:

Определената от Специализирания наказателен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ на български генерал от резерва остава в сила, след като не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок.

На 02.03.2022 г.  висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 03.03.2022 г. в закрито съдебно заседание съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.