Русия не желае да установи временно прекратяване на огъня. Тя иска Украйна да се предаде.

Това обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата с руския му колега Сергей Лавров в Турция. Той съобщи, че разговорите са били посветени предимно на хуманитарните въпроси и че не са коментирани руските условия за мир - прекратяване на военните действия; промяна на конституцията, за да се обяви неутралитет; признаване на Крим за руска територия; признаване на завладените от Русия сепаратистки региони Донецк и Луганск за независими държави.

"Това в момента е основен въпрос - да облекчим състоянието на пострадалите. Няколко пъти го помолих да адресира хуманитарните въпроси, Русия не желае да установи временно прекратяване на огъня. Тя иска Украйна да се предаде. Но Украйна е силна и продължава да се бори. Украйна не позволи да се изпълнят първоначалните планове на Русия".

Кулеба каза, че се надява бъдещите преговори с Русия да се водят "без клишета".

"Когато Русия е готова за такива разговори и аз ще бъдат готов. Тогава ще продължим". 

Лавров изтъкнал, че предложенията на Песков за мир трябва да се решат на различен формат - в Беларус.

"Те ще продължат агресивните си действия, докато Украйна не се съобрази с желанията им - да се предаде. Това е недопустимо за нас. Те се опитват да убият надеждата сред мирното население".

Кулеба разказал на Лавров за един случай на убити мирни граждани и изрази надежда, че руският външен министър ще настоява да се разследват престъпленията на руската армия. 

Лавров: Ще направим всичко възможно да не сме зависими от Запада

Руският външен министър обяви, че Русия ще преодолее проблемите от западните санкции и ще излезе "с по-добра психология и съвест".

"Ще направим всичко, за да не зависим от Запада по какъвто и да е начин", увери той. "Няма да си правим илюзии, че Западът може да бъде надежден партньор. Няма да си правим илюзии, че Западът, когато говори за своите ценности, вярва в заклинанията си. Западът ще предаде всеки и ще предаде собствените си ценности", подчерта министърът.

Той потвърди, че на разговорите с Кулеба основно са обсъждани хуманитарните въпроси. Според руския външен министър няма опасност от ядрена война.

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска Украйна да е приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу рускоговорящите и руската култура в Украйна.

Лавров обвини Украйна, че използва цивилните граждани като щит.

На въпрос за бомбардировката на болницата в Мариупол, той посочи, че медиите не са представили балансирано случилото се вчера и че в сградата не е имало пациенти. Тя била под контрола на украинските "радикали" от "Азов".

"Ние не планираме да атакуваме други страни. Не че атакувахме и Украйна", оповести Лавров.