Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев ще бъде изслушан в Народното събрание във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и за оперативните програми, които ще бъдат финансирани до 2027 година, съобщава БНР. 

Василев ще бъде изслушан по искане на ДПС, чиято парламентарна група повече от месец настоява вицепремиерът да разясни пред депутатите Плана за възстановяване след забележките на Европейската комисия и за оперативните програми за периода от 2021 до 2027 г., защото според Джевдет Чакъров за тях няма никаква информация:

Сериозни притеснения поражда липсата на информация и анализи за социалните и икономическите последици от реализацията на някои проекти по Плана. Закъснението в подготовката на оперативните програми за настоящия програмен период вече е огромно. Тече втората година от този период, като и тя се очертава да е нулева за България“.

Вчера пред парламентарната комисия по европейски въпроси Асен Василев оцени последните промени в Плана като положителни за страната ни. На 15 март се очаква техническото одобрение на Плана, с което може да започне възлагането на проекти по него още преди официалното му подписване.

Освен него депутатите ще изслушат и управителя на НЗОК Петко Салчев във връзка с реформите за отпускане и изплащане на помощни средства и приспособления за хората с увреждания.

Дневният ред включва и редовния за петък парламентарен контрол.