Москва не изключва възможността за среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленски. Това съобщи пред журналисти в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Никой не изключва възможността за среща между Путин и Зеленски. Да, наистина, концептуално е възможна", обяви той.

В същото време той предупреди, че "на първо място и делегациите, и министрите трябва да свършат своята част, така че президентите да не се срещат заради процеса и разговора, а заради резултата".

"Позициите на руската страна са известни, те са ясно формулирани и представени на вниманието на украинските преговарящи. Очакваме реципрочни формулировки", каза Песков.

На 7 март Русия предложи край на войната. За тази цел обаче Украйна трябва незабавно да се съгласи на следните условия: прекратяване на военните действия; промяна на конституцията, за да се обяви неутралитет; признаване на Крим за руска територия; признаване на завладените от Русия сепаратистки региони Донецк и Луганск за независими държави.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обяви, че истинската цел на Русия е да накара украинската армия да се предаде, което по думите му няма да се случи.

Междувременно говорителят на турския президент Ибрахим Калин отбеляза в интервю за "Джумхуриет", че в близкото бъдеще може да се състои среща между Путин и Зеленски.

"Руският външен министър Сергей Лавров каза, че президентът Путин ще се срещне със Зеленски без колебание", каза Калин, цитиран от ТАСС. "Смятам това за добър знак. "Има причина да се смята, че среща ще се състои, в някакъв момент от близкото бъдеще."

Той също така увери, че Анкара не възнамерява да се присъединява към санкциите срещу Русия, поне на този етап.

Ден по-рано Лавров каза, че Путин "никога не отказва контакти". Въпреки това руският министър изтъкна, че Москва иска "тези контакти да бъдат организирани не заради тях самите, а за да се постигнат някои конкретни споразумения".