"Очакваме от вас да номинирате министър-председател".

С тези думи на лидерката на БСП започнаха преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Вчера левицата получи от президента Румен Радев третия проучвателен мандат и още днес се захвана с преговори с ПП, като такива се очакват и с "Има такъв народ" и "Демократична България". От името на ПП на срещата присъстват премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, председателят на парламентарната група Андрей Гюров и бившият председател на НС Никола Минчев.

По неофициална информация на Клуб Z левицата е готова да издигне за кандидат за премиер Асен Василев. Такова било желанието и на ПП.

"На тази първа среща имаме да ви кажем четири неща - да ви благодарим и да отчетем, че като правителство досега свършихме много добри неща, оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много добра социална политика. На второ място, загрижени сме за месеците, които предстоят, нови предизвикателства ни чакат, и затова смятаме да положим усилия да съставим реводно правителство. Трето - имаме намерение да стъпим върху програмата, която заедно изработихме. И четвърто - нямаме намерение да тупкаме топката", посочи още Нинова, с което даде заявка, че левицата няма да държи мандата излишно дълго, каквото конституцията й позволява да направи.

Президентът вече очерта началото на октомври (т.е. 2-ри или 9-и) като възможни дати за предсрочни избори, ако не успее да се състави правителство.

"Имаме сериозно желание да направим правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори", посочи още Нинова. И допълни, че ПП ще е "водещата сила" при воденето на преговори като формацията с най-много спечелени гласове на последния вот.

Лидерката на БСП затвърди още, че ще води разговори с формациите, съставляващи управленската коалиция отпреди партията на Слави Трифонов да я напусне. Тоест - и с ИТН. Днес щяла да потърси и останалите партньори, като целта била накрая 4-те формации да седнат на една маса.

На свой ред Кирил Петков изтъкна постиженията на управлението - пенсиите, индустриалният растеж.

"Допълнителна политическа криза не трябва на България", посочи той.

И пак заговори за нуждата от работещ парламент за измененията в над 20 закона, свързани с усвояването на средствата от плана за възстановяване, както и приемането на закона за антикорупционната комисия, като начело застане сегашният вътрешен министър Бойко Рашков.