Вероятността "Демократична България" да участва в коалиция с мандата на БСП съвсем естествено предизвика брожения в демократичната общност. Да, ДБ и сега е в управление със социалистите, но оттам изначално пожелаха да подпишат отделно споразумение с "Продължаваме промяната", а участието им във властта се свежда до трима министри, експерти в съответните области и до четирима областни управители. Коалиция с БСП обаче е "друга бира". Какви са вариантите пред формацията на ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" - оставаме, напускаме или и двете? 

Предстои днес президентът Румен Радев да връчи третия мандат на БСП - за трети път. Това му решение, макар още да не сме чули мотивите му, предизвика едностранни коментари - Радев иска провал на този мандат, служебно правителство и избори. Защото социалистическата партия не е способна да обедини ПП, ДБ и "Има такъв народ". Има твърде много разделителни линии.

Самата БСП е такава разделителна линия за демократичната общност. Оттам тепърва ще се събират в различни формати, за да вземат решение какво ще правят - утре парламентарната група, а през цялата седмица - и ръководните тела на ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение", заявиха различни представители и на трите партии пред Клуб Z.

Очертават се обаче няколко възможни сценария.

[[nid:129849]]

Надделява мнението, че дясната коалиция трябва да подкрепи третия мандат, но само под формата на парламентарна подкрепа, като изтегли тримата си министри (Надежда Йорданова (правосъдие), Божидар Божанов (електронно управление), министърът на околната среда и водите и вицепремиер Борислав Сандов), не предлага свои кадри за Министерския съвет и на практика е извън бъдеща коалиция. Тази подкрепа обаче ще е под условие - само за приоритети, по които ПП, ДБ и БСП вече се разбраха, изготвяйки управленска и законодателна програма със срокове и без компромиси по теми като енергийната зависимост от Русия, войната в Украйна, ревизия на решението за изгонването на 70-те служители от руските дипломатически мисии, членството на Република Северна Македония, членството в еврозоната и др. Тоест, ако евентуална коалиция във формат ПП, БСП и партията на Слави Трифонов иска да прокара решение, несъвместимо с вижданията на ДБ, то ще трябва да търси парламентарно мнозинство сред другите формации в Народното събрание.

Други членове на коалицията са по-меки. Лансира се и идеята решението да се вземе едва, след като се види кой ще е излъченият кандидат за министър-председател и дали той, или БСП ще лидира преговорния процес. Ако кандидатът е от ПП и той поеме инициативата за разговорите за управление, то от ДБ можело да склонят на коалиционно управление. Но не и ако преговорите се водят от левицата. 

По неофициална информация на Клуб Z социалистите щели да предложат Асен Василев за кандидат за министър-председател в третия мандат, макар някои представители на левицата в свои публични изявления да допускаха и други варианти. Такова било желанието и на самата ПП. Засега обаче не е ясно как биха се отнесли от ИТН към името на Василев. Многократно оттам са заявявали, че не желаят Кирил Петков за премиер, а замяната му с Василев е на практика "подмяна". Тези дни заместникът на Трифонов в партията - Тошко Йорданов припозна друг висш кадър на "промяната" в ролята на премиер - министрът на иновациите в оставка - Даниел Лорер. Въпреки че най-спряганото име, като най-обединяваща фигура, да бе това на бившия председател на НС Никола Минчев.

В ДБ, разбира се, има и гласове за подкрепа на правителството на третия мандат - според разработената управленска програма - и с шестмесечен хоризонт. Мотивите: средствата по плана за възстановяване, които изискват законодателни изменения, бюджет 2023, процедурата за който започва още през октомври, еврозоната, към която сме се устремили от началото на 2024-а, Шенген и др. 

"За трети път президентът Радев ще връчи третия мандат на БСП. Кой ще носи отговорност и как, ако и този път резултатът е като предишните два?!", попита във фейсбук профила си председателят на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов в единствения си към момента коментар от анонса от "Дондуков" 2 при кой отива мандата досега.

По неофициална информация на Клуб Z от ПП са по-склонни да ходят на предсрочни избори, докато социологическите агенции им дават почти равен резултат с този на първата политическа сила - ГЕРБ, отколкото да рискуват рейтингът им отново да падне, оставайки в управление. И така на практика от нея в най-голяма степен зависи развоят на събитията.