Европейската комисия ще предложи план за постепенно излизане от зависимостта от руски газ, петрол и въглища.

Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след края на Европейския съвет във Версай.

Предложението ще бъде направено до средата на май.

Същевременно Комисията ще предложи подземните газови хранилища в ЕС да бъдат запълвани до 90 на сто от капацитета им до 1 октомври всяка година.

„Тази криза ни научи да се изправим пред нашите отговорности пред лицето на новата реалност. На първо място, трябва да продължим да гарантираме надеждни, сигурни и поносими за джоба доставки на енергия за европейските потребители. В средносрочен план това означава да се отървем от зависимостта ни от руски газ чрез диверсификация на доставките, като направим значителни инвестиции във възобновяеми източници. Те са вътрешен продукт и създават работни места в Европа. Те са стратегическа инвестиция в нашата сигурност и независимост“, каза Фон дер лайен.

Затова ЕК представи тази седмица плана REPowerEU.

Европейските ръководители са обсъждали и скока на цените на енергията. Пак до средата на май ЕК ще представи възможности за оптимизиране на пазара на тока, за да бъде подкрепен по-добре зеленият преход.

До края на този месец пък Комисията ще представи опции за ограничаване на „заразния ефект“ от поскъпването на газа за цените на тока, обеща Фон дер Лайен.

Не е изключено ЕС да приеме и забрана за вноса на петрол от Русия, отговори на журналистически въпрос домакинът на форума – френският президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

“Готови сме да приемем нови санкции, всички варианти са на масата", каза той.

Зависимостта на ЕС в сферата на енергетиката, най-вече от Русия, е залетгнала в първия от трите стълба на приетата днес Версайска декларация, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В документа е записано, че постепенното намаляване на тази зависимост ще бъде направено, като се вземат предвид националните особености и изборът на енергийния микс, който всяка държава членка си е направила. Доставките и маршрутите им ще бъдат диверсифицирани чрез използването на втечнен природен газ и разработването на биогаз. Отделно ще бъде развиван пазарът на водород в Европа.

Ще бъдат ускорени разработването на възобновяеми източници и производството на ключовите им съставки. Накрая трябва да бъде завършена и подобрена взаимната свързаност на газовите и електрически мрежи, а електрическите мрежи в ЕС – изцяло синхронизирани.

Друг стълб са отбраната и сигурността.

„Преди две седмици се събудихме в различна Европа, в различен свят“, каза Шарл Мишел, като имаше предвид началото на руската агресия в Украйна.

И обяви, че днес във Версай се е състояло раждането на европейската отбрана. Тя е била формално инициирана на днешната среща.

ЕС вече има оперативна стратегия, чрез която ще идентифицира необходимите дейности и инвестиции, както и засилването на европейската индустриална база в тази сфера.

Страните членки са се споразумели да увеличат значително разходите за отбрана. Ще бъдат инвестирани значителни средства за целия обват от дейности и мисии, включително в киберсигурността и космическата свързаност.

Трябва да бъде засилена отбранителната индустрия, включително работещите в тази сфера малки и средни предприятия.

Третият стълб е засилването на икономическата база. Тук трябва да бъде намалена зависимостта на ЕС от ключови суровини. Същото се отнася и до полупроводниците, като бъде засилен производственият капацитет на Европа с цел делът й на световния пазар да достигне 20 на сто до 2030 г.

В областта на здравеопазването  е необходима подкрепа на иновациите и устойчивото производство на лекарства на достъпни цени, бърза регистрация на европейски доставчици, финансиране на изследванията и изграждане на производствен капацитет за ключови продукти, за да бъде отговорено на здравните кризи, подобни на пондемията от COVID-`19.

Необходимо е подобряването и на безопасността на храните. Това ще стане с намаляване на зависимостта от основни вносни селскостопански продукт най-вече чрез производството в ЕС на растителен протеин.