От "Продължаваме промяната" са поставили на мандатоносителя БСП условие - мандатът да се държи до приемането на антикорупционния закон и до назначаването на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на комисията.

Това стана ясно днес след продължилите около час първи преговори за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание между ПП и левицата.

Как обаче ще се изпълни това условие - не е ясно. Причината е, че от "Има такъв народ" смятат внесения от ПП проект за антикорупционната комисия за далече от съвършен. Оттам се обявиха и против номинацията на Рашков, като някои съображения в тази посока имат и от "Демократична България". До момента от формацията на Слави Трифонов бламираха заседанията на правната комисия, която трябваше да разглежда закона. Тези дни Ива Митева (ИТН) даде заявка, че партията ще подкрепи на първо четене исканите от ПП промени, но между двете четения трябва да има дълъг процес по корекции и обществени обсъждания. Вижданията на ПП и на ИТН генерално за това как трябва да изглежда КПКОНПИ са много различни и това даде повод на Асен Василев и Кирил Петков да обвинят формацията на Трифонов в опит да бламира антикорупционната реформа.

Така днес след преговорите лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че от ПП поставили "едно искане" - мандатът да бъде държан до приемането на спорното антикотупционно законодателство и да бъде избран Бойко Рашков за председател. А как ще преговаря левицата с ИТН за Рашков? - "Спокойно и аргументирано", отвърна Нинова. И изреди редица законодателни мерки, които трябва да бъдат предприети.

"Ако се получи, получи. Ако не - отиваме на избори. Това е" - посочи.

Преди нея по темата говори и вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев.

"Това е въпрос към мандатоносителя - как ще се сглоби мнозинство така, че да бъде приет законът за КПКОНПИ и да бъде избран г-н Рашков за ръководител на тази комисия", лаконичен бе той в отговор на журналистическо питане.

Ще се протака ли приемането на този закон, ако изобщо бъде приет - предстои да се види, най-вече след разговорите с ИТН, които се очаква БСП да проведе утре. Малко по-рано днес, при старта на разговорите с ПП, Нинова даде заявка, че левицата няма "да тупа топката". Тоест, няма да държи мандата дълго, като има и тълкувателно решение на Конституционния съд относно продължителността на третия мандат. След разговорите обаче тя посочи, че тълкуването било в различни посоки. Припомняме, че президентът Румен Радев вече очерта хоризонт на евентуални предсрочни избори - за началото на октомври, от което следва парламентът да се разпусне в началото на август. БСП обаче наистина може да "тупа топката", според конституционните разпоредби.

След разговорите и ПП, и БСП обявиха, че не са говорили за кандидат-премиера, който по-голямата политическа сила трябва да излъчи. Нито пък за министри. Такива разговори щяло да има след приключване на първия кръг от преговорите, когато станело ясно ще има ли евентуалното правителство мнозинство от поне 121 народни представители.

Очертава се протакане и по друга линия - днес ПП и левицата се разбрали и да дадат възможност на партията на Трифонов да допише своите виждания в управленската и законодателна програма, която останалите три формации в коалицията изготвиха, след напускането на ИТН.