Външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) е прибягнала до стар и изпитан начин да се освободи от част от ръководството на МВнР - с промени в Устройствения правилник на министерството. Те са пуснати късно снощи за обществено обсъжданe, като първите бележки от администрацията на МС не са окуражаващи - според нея министърката не се е обосновала какви проблеми решава с промените. 


“Видно от изложеното в оценката, проблемите, които е необходимо да бъдат решени, са свързани с ефективността на работните процеси в Министерството на външните работи (МВнР) и с ефективността на дипломатическата служба. Във връзка с това предлагаме да се обмисли възможността за преформулиране на проблемите, така че да е ясно, че е налице констатирана неефективност на определени дейности и структури, която изисква оптимизиране на работните процеси”, пише дирекция “Модернизация на администрацията” в МС.

Закриват дирекцията, отговаряща за ОИСР и икономическата дипломация


Промените в устройствения правилник предвиждат сливане на дирекциите “Човешки ресурси” и “Административно обслужване”, “Бюджет и финанси” и “Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване”, „Информационно и комуникационно обслужване” и “Сигурност на информацията”. Така шестима настоящи директори автоматично губят работата си и може да бъдат назначени трима нови, за което би трябвало да бъдат обявени конкурси или конкурентен подбор.

Прави се и нова дирекция за проекти и обществени поръчки.

В дипломатическата служба дирекция “ООН” се разделя на две - “ООН и помощ за развитие” и “Многостранна политика и помощ за развитие”, като във втората нова дирекция се влива важната дирекция “Външноикономически отношения”, която отговаря за членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и за икономизацията на дипломацията - две области, изтъкнати от премиера Кирил Петков като приоритет на цялото правителство.

В момент, в който повечето държави правят цели министерства по външна търговия, светът се глобализира, България има износ равняващ се на над 50% от БВП, ние вече нямаме дори дирекция, която да се занимава в такива въпроси.

Дирекция “Пресцентър” става „Стратегически комуникации и публична дипломация“.

Запазва се и една от най-безсмислените дирекции -  „Външнополитическо планиране, информация и координация“,  която прави справки и пише речите на министъра, като това свое задължение не е упражнявала почти никога, тъй като речите традиционно се пишат от политическия кабинет. 

Факт за безсмислеността на реформите е, че числеността на персонала се запазва и няма никакви съкращения т.е. промените се правят да се смени вторият ешелон на властта.

Генчовска смени шефа си на кабинета, пиара и парламентарния секретар

За малко повече от два месеца външната министърка Теодора Генчонска няколко пъти смени екипа си. Шефът на кабинета й Петьо Петев от ДС бе освободен заедно с другите назначени от нея ченгета и сега постът заема Елена Кирева, младши дипломат с малко опит от дирекцията на зам.-министър Ирена Димитрова. 

Пиарът на министерството Митко Димитров бе освободен вчера по негово желание, защото министърката била недоволна от публичния си образ на фона на чутовните усилия на пресцентъра да я представи в положителна светлина. Димитров стана директор на пресцентъра на новия военен министър Драгомир Заков и говорител наа щаба на правителството за Украйна, а за неговото място се готви доцентката по българска литература, медии и фолклор в СУ Таня Казанджиева.

Сменен е и парламентарният секретар Мая Христова с Татяна Александрова от дирекция “Инфраструктура на отбраната” в МО, която се е занимавала досега не с връзки с парламента, а с имотите на министерството и строителството.