Рекордните жеги в Европа продължават и достигнаха и Германия. В по-голямата част от страната температурите достигнаха 40 градуса през деня и не падат под 20 през нощта.

Горещите фази като тази са се случвали веднъж на 50 години в прединдустриалните времена.

Сега те се случват веднъж на 10 години, което е пет пъти по-често. Ако замърсяването с СО2 продължава в досегашните темпове, в края на века лятото в Европа ще има най-малко 60 много горещи последователни дни.

Това далеч не е мечтаното лято за почивка и плаж, а ще е истински кошмар, предупреждават лекари. Ужасен пример за катастрофалните последствия от дълга рекордна жега са летата от 2018 до 2020 година. 20 000 души в Германия са починали в този период от последствия заради жегите.

Финансовите щети от горещините също са огромни – от 2000 година до днес затоплянето струва най-малко 145 милиарда евро. Специалисти препоръчват да се промени спешно архитектурата в градовете, особено в големите градове, защото в сегашния си вид те спомагат за увеличаване на температурите. Особено в централните части на градовете често бетонът преобладава, а зеленината е твърде недостатъчно, водни източници пък почти няма. 

В бъдеще градовете трябва да се преустроят съобразно температурите, да има повече места със сянка, водоизточници и да се увеличи многократно залесяването. Големи площи с дървета в центъра намаляват температурата между 8 и 12 градуса.