Бордът на английската Висша лига се присъедини към институциите в страната, санкционирали собственика на "Челси" Роман Абрамович.

Той е лишен от правото да подписва документи като изпълнителен директор, съобщи Премиърлийг на сайта си. Не може да го представлява.

Дни по-рано британското правителство наложи ограничения на руски олигарси, сред които Абрамович, заради връзки с руския президент Владимир Путин.

"Решението на борда не оказва влияние върху възможността отборът да тренира и играе мачовете си, както е посочено съгласно условията на лиценза, издаден от правителството, който изтича на 31 май 2022 г.", се казва в изявлението.

Руският милиардер обяви, че продава лондонския клуб още преди санкцията. Но поради факта, че всичките сметки на олигарха на Острова са блокирани и той има един куп забрани, продажба сега е по-трудноосъществима. Целта на правителството е Абрамович да не получи парите от продажбата. Кандидатът за купувач трябва да кандидатства за друг тип лиценз.

"Челси" работи под специален статут. Клубът може да продължи да изплаща заплати на своите служители и играчи, но не може да осъществява трансфери - нито входящи, нито изходящи, като няма право и на търговска дейност.

Руският бизнесмен придоби "сините" през 2003-та година за 140 милиона паунда, като за тези 18 години той превърна клуба в английски и световен гранд. Твърди се, че сега иска 2-3 милиарда паунда.

При обявяване на продажбата той заяви, че цялата сума ще отиде за подпомагане на жертвите от войната.