Премиерът в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка на ТЕЦ "Брикел" в района на Гълъбово. В ранния следобед министър-председателят посети предприятието, за да се запознае на място с десетките сигнали за замърсен въздух.

Заедно с премиера пристигна вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, представители на Инспекцията по труда, Националния център по обществено здраве, на Регионалните инспекции по околна среда и води в Стара Загора и Хасково, както и представители на жандармерията.

"В момента предприятието работи на по-нисък товар от колкото трябва, но ще трябва да бъде натоварено в следващите часове", обобщи в профила си в социалната мрежа по време на проверката Борислав Сандов

За последните три дни това е второто такова изненадващо посещение на представител на правителството в ТЕЦ "Брикел". В петък Борислав Сандов дори влезе в спор с охранителите, които не пожелаха да го допуснат на територията на предприятието. Вицепремиерът бе категоричен, че ако ТЕЦ "Брикел" не изпълнява изискванията на комплексното разрешително, ще бъде затворен. 

По време на проверката премиерът в оставка е установил обезпокоителни факти, съобщава преслужбата на Министерския съвет - въпреки че капацитетът на централата би трябвало да бъде намален до 20 процента, е отчетено, че нивото на серния диоксид във въздуха е над 15 пъти над нормата, а на фините прахови частици - близо 30 пъти.

Кирил Петков е изискал доклади от екоинспекциите в Стара Загора и Хасково, пожарната, Инспекцията по труда и Националния център за обществено здраве подробни доклади и бърза реакция. А от ДАНС - да установи кой е действителният собственик на "Брикел".