Софийският апелативен съд одобри решението на първата инстанция СГС за условно предсрочно освобождаване на Андре Токев.

Известният шеф готвач получи 7 месеца ефективно затвор, след като бе заловен да шофира "по джанти" с унищожени и 4-те му гуми, с алкохол над 1,2 промила. 

При това нарушението стана, докато е в изпитателен срок на условна присъда от 3 месеца за същото, дадена му от варненския съд.

Така той получи сумарно 10 месеца, но от присъдата се приспадат времето на домашен арест, както и фактът, че е работил зад решетките. Естествено - като готвач.

Съгласно изменения от времето на първото Народно събрание доминирано от ГЕРБ, затворниците вече могат сами да подават молби до съда за предсрочно освобождаване - стига да е минала половината от присъдата им. В случая с Токев на него му оставаха около месец и половина.

През миналата седмица Токев заяви пред СГС:

"Добре осъзнавам грешката си и съм готов да напусна затвора. Успях с оскъдните продукти в затвора да вдигна нивото на готвене, вече има много желаещи да се хранят там и не се изхвърля храна."

Градски съд прие, че е налице подобрение у затворника, осъзнал е вината си, има добро поведение, нма провинения.

Затворническата администрация обаче обжалва пред Апелативния съд предсрочното му освободаване с мотив, че Токев още не се е поправил

Сега и втората инстанция - САС, приема, че искането на затворническата администрация е вътрешно противоречиво.

„Данните от затворническата администрация са вътрешно противоречиви и без конкретно обосноваване…Представени са изключително добри характеристични данни за осъдения и за ролята му за обществото, които оборват общо заявеното и без конкретно обосноваване становище на затворническата администрация, че осъденият представлява висок риск за обществото…

В заключение въззивният състав намира, че е обоснована с данните по делото преценката на първоинстанционния съд, че към настоящия момент осъденият с поведението си в затвора е дал доказателства за поправянето си, както и че са събрани доказателства за неговата полезност за обществото“, пише в заключението на САС, цитирано от правния сайт "Лекс".