Известният готвач и тв знаменитост Андре Токев да излезе от затвора, след като излежа повече от половината от осъдителната си присъда за каране в нетрезво състояние - над 1,2 промила. Това постанови днес като първа инстанция Софийският градски съд.

Токев се възползва от поправката от времето на ГЕРБ - след излежаване на 1/2 от наказанието, осъдените да могат сами директно да искат от съда условно предсрочно освобождаване (УПО).

Преди месец Токев поискал да излезе на свобода, като съдът незабавно изиска затворническото му досие и образува дело. От днешното съобщение на СГС става ясно, че му остават месец и половина до пълния размер на присъдата.

Токев получи 7 месеца ефективно затвор, след като бе спрян след нощна гонка с патрули на КАТ и караше "по джанти" - беше унищожил и 4-те гуми на джипа си.

На 19 януари стана ясно, че той е сключил споразумение с прокуратурата за 7 месеца ефективна присъда. Оказа се обаче, че има и 3-месечна условна присъда, постановена от варненския съд, отново за шофиране в нетрезво състояние. При това повторното деяние от ноември 2021 г. се е случило по времето на изпитателния му срок. Така към седемте месеца се прибавят и предишните три.

Той имаше и наказание - лишаване от правоуправление на МПС за срок от година и половина.

Днес СГС прие, че осъденият е признал и осъзнал вината си, има добро отношение и няма данни за нарушения в затвора. До изтичане на присъдата му, Токев може да шофира - според съда, но трябва да се регистрира по постоянен адрес.

"Добре осъзнавам грешката си и съм готов да напусна затвора. Успях с оскъдните продукти в затвора да вдигна нивото на готвене, вече има много желаещи да се хранят там и не се изхвърля храна", каза Токев пред съда.

Определението подлежи на жалба и протест в 7-дневен срок пред САС.

Според наши източници обаче известната тв знаменитост може би ще съди държавата за лоши условия в Софийския затвор, където изтърпя досегашната част от наказанието си.

Определението на СГС може да се атакува от прокуратурата пред апелативния съд.