Жителите на столичния жк “Дружба” категорично отхвърлиха проект за арт инсталация, имитираща два жилищни блока, която срещу 15 000 лв. Столичната община планира да постави в средата на кварталното езеро и да служи за къщичка за птици.

На специално организирана обществена дискусия се оказа, че и районният кмет Ивайло Цеков има големи резерви към проекта, който е одобрен от творческа комисия към Столичната община. 

"Двойната функция на обекта - едновременно модел реплика и в същото време къщичка за птиците от езерото смятам, че позволява на посетителите на парка да съзерцават със самоирония, да видят себе си, своя живот, своя имот, като отражение във водата на езерото", смята изпълнителят Мина Минов в писмената си обосновка.

Кметът Ивайло Цеков (с микрофона) също изрази резерви
по отношение на артинсталацията.

 

Двойката блокове 67 и 68 са свързани с топла връзка помежду си като буквата Н и са една от емблемите на "Дружба". Всъщност топла връзка между двата блока няма, а жилищните площи между двете сгради, под които има само въздух, са разделени по средата с фуга.

Техният макет, който се предвижда да бъде поставен в средата на езерото срещу тях, ще е с тегло 350 кг, , 3 м и 40 см над водата и с площ 4,6 на 6 метра.

По време на общественото обсъждане Мина Минов обясни, че е избрал за своя проект макет на т.нар. блокове „сиамски близнаци“, тъй като според него, те асоциират името на квартала - жк „Дружба“. Разясни и, че според неговия творчески поглед, сградата е красива и интересна и замисълът на временната художествена инсталация е, освен да се представи сградата като част от градската среда, макетът да е и къщичка за патиците в езерото.

Студент по архитектура в Холандия сподели, че никъде в Европа няма вече залитания по соцестестиката, които биха оправдали този проект. А орнитолог каза, че патиците едва ли ще предпочетат металния паметник за размножаване, който вероятно през лятото ще се нагрява до температури, които животните не познават.

Други граждани подчертаха, че свързват езерото с красотата на водата и природата. Заявиха, че паркът е едно от най-красивите места в района, а не панелните блокове. Както и, че идеята блокове, които не се възприемат като красиви от хората да бъдат допълнително експонирани в езерото не се възприема положително и не отчита усилията и желанието им да живеят в зелена и облагородена среда. Жителите на района споделиха, че търсенето и провокирането на самоирония и „оглеждане на собствения бит“ чрез художествената композиция не съответства на начина, по който те възприемат парковата среда и езерото. 

Кметът Ивайло Цеков и общинската съветничка Лорита Радева обещаха да запознаят ръководството на Столичната община и Столичния общински съвет  с мненията на хората, докато не бъде късно и проектът бъде одобрен.